Hírek

Csehországból érkeztek diákok Szombathelyre

2023. október 06., 10:36

Csehországból érkeztek diákok Szombathelyre. A Horváth Boldizsár Technikum és a Kutná Hora-i magániskola kapcsolata tavaly novemberben kezdődött az Erasmus Plus program keretében. Akkor húsz fős delegáció utazott Szombathelyről Csehországba, ahol értékes szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak a résztvevők. A mostani viszontlátogatás már a két intézmény önálló kezdeményezésének az eredménye.

Csehországból érkeztek diákok Szombathelyre

Szerdán közös városnézéssel indult a programok sora a Horváth Boldizsár Technikum cseh vendégei számára, miután megérkeztek Szombathelyre. A Vas Vármegyei Közgyűlés és a Szakképzési Centrum mellett egy hazai bank is támogatja a két intézmény kapcsolatát.

Ruben Lopera Gómez - tanár, Digital Academy Kutná Hora

“Nagyon meleg fogadtatásban volt részünk! Eddig minden nagyon jól szervezett! Volt egy csodálatos előadás, és megnéztük a város nevezetességeit, a székesegyházat, a múzeumokat, az utcákat, és így tovább… Nagyon jó, hogy tanulhatunk a magyar kultúráról.”

A hét külföldi diák négy eseménydús napot tölt a városban - ezalatt angol nyelven kommunikálnak magyar társaikkal.

Anna Dvoráková

“Nagyon örülök, hogy itt lehetünk! Egyrészt gyakorolhatjuk az angolt, másrészt új emberekkel találkozhatunk, és megismerkedhetünk az itteni kultúrával.”

Csütörtökön és pénteken közös tanórákon vettek részt a két iskola tanulói. Riffel Katalin angolóráján csoportmunkában próbáltak közös jellemzőket felfedezni egymásban.

Széplaki Júlia

“Nagyon kedvesek és nyíltak ugye a mi kultúránkra is - és mi is az övükére -, és hát, mikor a várost nézték, ők is meséltek ugye pár szokásról, ami… ők is hasonló, mint a mieink. Például náluk is van egy hasonló fajta történelmi karnevál, mint itt, és hogy… érdekli tényleg őket ez az egész, és az angoluk is nagyon-nagyon jó.”

A közös tanórákon túl üzemlátogatás, valamint sport- és kulturális programok is várták a cseh vendégeket.

Horváth Klaudia - igazgatóhelyettes, Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum

“Magyar népdalokat fognak hallgatni tőlünk, tanároktól. Ezt követően Faludiné Lovas Henriett csapatával egy táncbemutatót látnak, utána egy közös tánctanulás lesz, és ezt követi egy közös röplabda mérkőzés a tornatermünkben. Szombaton pedig hazautaznak.. délelőtt még egy kis városnézés és vásárlás, és dél körül fognak hazautazni.”

A tervek szerint a két intézmény kapcsolata tovább folytatódik. A szombathelyi iskolából februárban utazik egy csoport Csehországba.