Sárga Zebra

Hírek

Családi repülőnapot szervezett a Szombathelyi Repülőklub

2022. május 10., 19:05

Ilyen bemutatkozó eseményen évente egy, maximum két alkalommal vehetnek részt az érdeklődők. A bátrabbak ezúttal Vári Gyula vadászrepülő világbajnokkal is felszállhattak a magasba.

 

Családi repülőnapot szervezett a Szombathelyi Repülőklub

A világbajnok vadászpilóta készül felrepülni ezzel az erős, szovjet tervezésű JAK-52-es géppel. Az egy tonnás, légcsavaros gép, 285 km/h-s végsebességre képes. Utasával itt éppen a levegőben forog, a gép füstöl is, közben néha leáll a motorzúgás, fejjel előre zuhannak a Föld felé. Aztán fel, szinte azonnal.

Schermann Dorina
“Igen, már én is repültem vele, és nagyon élveztem, nagyon imádom, adrenalinfüggőknek szerintem teljesen tökéletes, az időjárás lehetne kicsit jobb, élvezetesebb úgy tényleg, ha süt a Nap, kék az ég, bár így sem lehet okunk szerintem panaszra. - Nem féltél? - Nem, egyáltalán nem, nagyon élveztem, főleg a hirtelen átfordulásokat, dobálásoklat nagyon!”

A világbajnok vadászpilóta folyamatosan tájékoztatja a vele utazót arról, hogy mi fog történni, mit kell tenni az adott helyzetben.

Vári Gyula - világbajnok vadászpilóta
“Mi mindig beszélgetünk, állandóan, és mondom nekik, hogy mit fogok csinálni, és mi lesz az a manőver, amit megpróbálok nekik megmutatni, sőt olyan is van, hogyha valakinek van előképzettsége, akkor odaadom neki a botkormányt magasan, és akkor kipróbálhatja ő is a műrepülést.”

Szerinte ez veszélytelen, mert vannak olyan módszerek, amelyekkel helyesen kezelhető minden esetleges hibahelyzet. Azt mondja, kiváló gépben ül - és érezhetően büszke is rá.

Vári Gyula - világbajnok vadászpilóta
“Ezzel a géppel a műrepülés nagyon, nagyon sok figuráját, gyakorlatilag majdnem minden figuráját meg lehet csinálni, a nagyon bonyolult, összetett műrepüléséket már nem. Azért ez egy kiképző repülőgép, kilenc hengeres csillagmotor van benne, 400 lóerővel, és ennek a percenkénti fogyasztása műrepüléskor 3,1 liter, percenként.”

Az egyik legnépszerűbb látványosság a földön a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület performansza volt, korabeli háborúk öltözetét, fegyvereit mutatták be táborhelyükön.

Németh Balázs - elnök - Szombathelyi Repülőklub
“A másik fő programunk a mai napra, amit terveztünk, a Magyar Honvédség Pápai Bázisrepülőterén működő katasztrófavédő- és ejtőernyős század bemutatója, ami elvileg egy MI-17-es helikopter segítségével 2-3 fő ejtőernyős ugrásával fog felérni, ami be fog következni.”

A Szombathelyi Repülőklub évente egy, legfeljebb két alkalommal szervez bemutatkozó céllal repülőnapot.