Hírek

Családi hét Szombathelyen

2010. április 12., 10:49
Néhány lelkes szombathelyi anyuka, védőnők és egyesületek fogtak össze, hogy - hagyományteremtő szándékkal - május első hetében megszervezzék a Családi Hét Apa, gyere Te is! elnevezésű ingyenes előadás- illetve beszélgetéssorozatot.

A rendezvény célja egyrészt, hogy a leendő kismamák és kispapák információkat kapjanak az egészséges családtervezésről, a természetes várandósságról, szülésről és születésről, másrészt, hogy a gyakorló szülőknek gyermeknevelési, egészségmegőrzési tanácsokat nyújtson.

Az előadók elsősorban szombathelyi szakemberek. Rajtuk kívül néhány, országosan ismert nevet is sikerült elhívnunk, mint például Molnár V. József néplélekrajz-kutató, Törzsök Kata antropológus vagy Deákné B. Katalin, az Anya, taníts engem! és több más, hasonló témájú könyv szerzője.

A Családi Hét fővédnöke dr. Ipkovich György polgármester. A rendezvény keretében rajzpályázatot hirdettek általános iskolásoknak, Kistestvér(em) születik címmel. Ennek ünnepélyes díjkiosztóját a megnyitón tartják, május 2-án, Anyák Napján az MMIK előterében. Ezen a programon a Weöres Sándor Színház művészei is közreműködnek.

A programok fő helyszíne az MMIK, ezen kívül a nemrég megnyílt Prevenciós Ház (Nádasdy F. u.), a Humán Civil Ház (Bem József u.), és az Apáczai Waldorf Általános Iskola (11-es Huszár út) is otthont ad néhány programpontnak.

Kiemelt programpontok:
-Megnyitó ünnepség és a rajzpályázat díjkiosztója: MMIK, május 2. 15 órától
-Cordcenter s.r.o. (őssejtbank) egész napos információs standja: május 5. és május 7. MMIK
-Születésfa-ültetés: Szent István park, május 6. 10 órától
-Bernád Ilona, erdélyi bába előadása: MMIK május 6. 15 órától
-Vitafórum ill. Kerekasztal az apák szerepéről a várandósság, szülés-születés alatt illetve a kisbaba körüli teendőkben, a Markusovszky Kórház szülészeti osztályának képviselői illetve dúlák, pszichológusok részvételével: MMIK, május 6. 16 ill. 17 órától
-Záróelőadás: Csillagocska születik Molnár V. József néplélekrajz-kutató a magyar népi hagyományokról a várandósságtól a születésig, Apáczai Waldorf Általános Iskola, május 9. 15 órától