Hírek

Civil reggeli - szeptember

2022. szeptember 06., 20:28

Aranypatak Fesztivál, Öko Plusz Fesztivál, teljesítménytúrák, Mindentudás meséi, hastánc gála és japán nap - kora őszi rendezvényeiket ismertették a civil szervezetek a szeptemberi sajtóreggelin. Igazi programdömping várható a következő hetekben.

Civil reggeli - szeptember

 Biztos nincs időd olvasni? - a kihívás elindítója, Szabados Ágnes vendégeskedik Szombathelyen az Aranypatak Fesztivál keretében szeptember 7-én délután a Berzsenyi-könyvtárban, a H+ Média és Kulturális Egyesület szervezésében. Másnap, 8-án pedig a kortárs költészetről szerveznek kerekasztal-beszélgetést, valamint tárgyalkotó verses pályázatot is kiírnak. Az egyesület Öko Plusz Fesztiválján pedig - szeptember 10-én - a fenntarthatóságra, környezettudatosságra hívják fel a figyelmet a Kámoni Arborétumban.

Simon Ádám - elnök, H+ Média és Kulturális Egyesület
"A gyerekfoglalkozásoktól a felnőtteken át az idősekig próbálunk olyan programokat nyújtani, ami ezzel a témával kapcsolatos. Ilyen például, hogy újrahasznosító foglalkozásokat tartunk gyerekeknek, pl. söröskupak karkötőt lehet készíteni, és előadásokat hallhatnak az őszi gyógynövényekről."

Szeptember 10-én teljesítménytúrát szervez a Vasi Vándorok Sportegyesület a Kőszegi-hegységben ötféle távon 5-től 42 km-ig. Rajt és cél Jurisics-vár. Érintik Velemet, a Hörmann-forrást, az Írottkőt és Bozsokot.
35. évfordulóját ünnepli a Vasvári Játékszín szeptember 11-én a régi tagokkal együtt. 16-án pedig Bérbaltaváron Beck Zoli és Szűcs Krisztián irodalmi-zenés estet tart Csengey Dénes nyomán a Nagy Gáspár Emlékház pajtájában.
A “Mindentudás meséi felnőtteknek” címmel szervezi meg a Magyar Ismeretterjesztés Ünnepét a Vasi TIT szeptember 14-től 16-ig a képtárban. A nemzetközi szimpózium előadásai mindenki számára nyitottak, mindenféle tudományterület képviselteti magát.

Bakó Béla - igazgató, Vasi Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület
"Az volt a logikánk, hogy az ismeretterjesztés nem behatárolható. Megpróbáltunk úgy válogatni az előadók közül, hogy minél többféle, minél érdekes előadások legyenek. A fizikustól a történésztől a fizikuson át a muzeológusig sok mindenki elő fog adni nálunk."

Már októberi programjaikból is ízelítőt adtak a civilek: 2-án, a Szív világnapjához kapcsolódóan szervezi meg Szív Hídjai című rendezvényét a MIRA Orient Art Alapítvány, ahol a mozgás, az egészséges életmód áll a középpontban. A Zarkaházy-kastélyban táncbemutatók, hastánc gála, egészség-tanácsadás várja az érdeklődőket.
Október 8-án ismét japán nap, immár 14.-szer az AGORA sportházban. A korábbi évekhez hasonlóan kézműveskedés, japán gasztronómia, művészetek, öltözködés, sport és zene is szerepel a kínálatban. Érkezik egy japán festőművésznő, aki természetes ásványi eredetű festékekkel készíti képeit, és a látogatók megismerkedhetnek a temari, azaz a japán kézműves labda gyártásával is. 2-3000 látogatóra számítanak, és már előtte pénteken ráhangoló programmal jelentkeznek, egy igazi sztárvendéggel.

Schmitt Csilla - elnök, Magyar-Japán Baráti Társaság
"Egy ismert japán énekesnő, Mash érkezik. Utaite énekesnő, aki online énekel, az arcát nem szokta megmutatni, klipjeiben anime filmek látható. Fel fog lépni már pénteken a Mexx Klubban, de a japán napon az Ataru koncert előtt is lehet majd látni őt élőben, ami nagy szó."

Szeptember 8-án civil véradást szerveznek: reggel 8-tól 18 óráig a Vérellátóba várják az önkéntes segítőket, akik karjukat nyújtanák a betegekért. A legnagyobb létszámú civil közösség jutalomban részesül.