MNB
MNB - 2

Hírek

Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak

2022. október 03., 21:23

Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.

Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak

A Claudius szálló melletti parkolóba érkezett a teherautó a krumpis zsákokkal. Egy pusztacsaládi termelőtől származik a zöldség, 230 forintos kilónkénti áron sikerült tőle beszerezni. Egyre több a nehéz helyzetű család, a karitász ezzel az adománnyal igyekszik segíteni rajtuk.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
"A válság mindenkit előbb-utóbb utolér, megkapják a magasabb rezsicsekkeket és azok a családok, akik igyekeznek ezeket kifizetni, ott mindenre fog jutni, csak élelemre nem. Arra gondolunk, hogy a legkézenfekvőbb élelmiszer a burgonya, hiszen azt idősnek, betegnek, gyereknek, mindenkinek lehet adni. Sajnos annyit nem tudunk adni, mint tavaly, tavaly 30 kilós zsákok voltak, idén tízkilósak, ebből tudtunk ezer zsákkal vásárolni, ez 2,3 millió forint, ez is nehezen jött össze. Egyre kevesebb az adomány az egyházmegyei karitásznál is."

A karitász öt éve kezdte az élelmiszermentő akciót, négy szupermarkettel és két pékséggel vannak kapcsolatban Szombathelyen, Sárváron, Körmenden és Kőszegen. Sok család ennek köszönhetően rendszeresen kap élelmiszercsomagot.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
"Most igyekeztünk azokat a plébániákat támogatni, ahol nincs élelmiszermentés, mert ahol az folyik 5 éve, ott a családok egy héten egyszer, vagy kéthetente egyszer közel ötkilós élelmiszercsomagot kapnak, tehát ők most ebből az egyszeri ajándékból így kimaradnak."

A karitász úgy segít a rászorulóknak, hogy maga is nehéz helyzetben van. Az almaosztás - úgy néz ki - el is marad az idén, nincs rá pénz. Az emelkedő rezsiköltségek miatt az ölbői gyógyfüves házat be is kellett zárniuk a fűtési szezonra. Nagyon számítanak az adományozókra: Szent Márton-nap környékén, november 10-től 12-ig a METRO Áruházban gyűjtenek élelmiszer-felajánlásokat. Tavaly 6 tonna élelmiszer gyűlt össze, idén örülnek, ha a fele összejön. Bíznak benne, hogy a Magyarok Kenyere - Egymillió búzaszem karitatív programban még idén tudnak lisztet is juttatni a rászorulóknak.