Hírek

Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása

2024. június 14., 13:57

Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.

Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása

Kecses kezek a zongorabillentyűk fölött, néptáncos férfiak ugrás közben, röppenő alsószoknyák a magasban. Zenés-táncos pillanatokat megörökítő fotók sorakoznak fekete-fehérben a Berzsenyi-könyvtár földszinti előadótermének falain. Büki László munkáit művészi igényesség jellemzi.

Büki László - fotóriporter

"Alapvetően a zene és a tánc, táncon belül is a kortárs és a néptánc volt a fő irányelv. A két tematika között hidat képez néhány kép, ami átvezeti az egyik hangulatból a másikba a látogatót, legalábbis én így képzelem."

Büki László, a vaskarika.hu kulturális portál főszerkesztője, újságírója, fotósa, mindenese missziójának tartja a kultúra közvetítését, népszerűsítését. Ma már a fényképezést műveli legintenzívebben. 2007-ben vásárolta az első komolyabb gépét. Eddig mintegy 4000 rendezvényen fotózott, és már csaknem egymillió exponálásnál jár.

"Hej Dunáról...Dunáról."

A tormásligeti Kekeri Citerazenekar tagjai a kiállításhoz illő muzsikát hoztak a megnyitóra. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató felvezetőjáben arról beszélt: Büki László fotói igazi műremekek, művészi mozdulatsorokat zárnak egyetlen pillanatba, amivel elvarázsolják a szemlélőt. A tárlatot Szalai Márton nyitotta meg, aki egykor az Ocho Macho zenekar tagjaként sokáig a fotók alanya volt, ma már ő maga is fényképez. Mint mondta, sokat tanult Lacitól. Úgy fogalmazott: ha ránézünk a képekre, megszólal a lelkünkben a zene.

Szalai Márton - fotós, grafikus, zenész

"Amikor a zenei pályám félbeszakadt és foglalkozni kezdtem fotózással, rájöttem, hogy ő volt a művész mindvégig, aki meg tudta csinálni a képeket, hogy mi művészeknek látszódjunk."

Büki László 2014-ben a 30Y kultúrbuszon mutatkozott be először a fotóival, tavaly pedig Répcelakon nyílt önálló tárlata. Annak a kibővített, újragondolt változata a mostani kiállítás.

Büki László - fotóriporter

"Természetesen megmaradok fotóriporternek a továbbiakban is, de úgy gondolom, ez a képanyag talán kicsit művészi hatású. Fotóriporterként nagyon fontosnak tartom, hogy hiteles maradjak, ez a legfőbb kritérium. Az arc poeticámat is ehhez választottam, ami egy Fodor Ákos-haiku: Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod."

A megnyitót a Keltike Népdalkör dalcsokra zárta, majd maga a kiállító kívánt kellemes képélményeket minden szemlélődőnek. Az Inkantáció című tárlat július 6-ig látogatható.