Hírek

Bloomsday

2022. június 17., 19:48

100 éve jelent meg James Joyce Ulysses című regénye - Szombathely kétnapos Bloomsday-jel ünnepelte az évfordulót. A kortárs képzőművészeti kavalkád bővelkedett koncertekben, kiállításokban, alkotói performanszokban és gasztro-élményekben. A megnyitót csütörtökön délután a Fő téren, Joyce szobránál tartották.

 

Bloomsday

Leopold Bloom, az Ulysses főhőse szombathelyinek vallja magát, innen a rendezvény apropója. A regény egy nap, 1904. június 16. történetét meséli el. Erre építve a kortárs művészeti fesztivál igazi szombathelyi jellegzetességként 1994-ben indult útjára.

Nemény András - polgármester
"Itt állunk egy valóságos ház előtt, és egy vlaóságos napnak a fikciós történeteinek a valós évfordulóját tartjuk."

A megnyitón Nemény András polgármester mondott köszöntőt, méltatva a regényt, mely napjainkban is tartó kapcsolatot teremtett Szombathely és Írország között is.

Nemény András - polgármester
"Mi az, ami állandó benne? A hatása. Az, hogy összeköt városokat, országokat, embereket és összeköt érzéseket. És az, hogy termékenyítő hatása, kovász-szerepet tölt be a kortárs művészetben is, ahogy így lesz Szombathelyen is, számtalan remek program lesz két napon át, aminek az ihletője az Ulysses."

Az ír nagykövet üdvözölte, hogy a covid után újra itt lehet a Bloomsday-jen, és elmondta: az ír-magyar kapcsolatok fontos eleme az Ulysses.

Ronan Gargan - Ír Köztársaság magyarországi nagykövete
"Azon túl, hogy a könyv kiadásának 100. évfordulójáról megemlékezünk, a Bloomsday remek alkalom arra, hogy még egyszer megerősítsük a kapcsolatot, mely Szombathelyt az Ulysses regényen keresztül Írországhoz köti."

Idén sem maradt el a hagyományos Bloom-napi pecsételés: a Joyce szobortól a Rákóczi utcáig szombathelyi közéleti személyiségek, művészek szórták porcukorral a Leopold Bloom feliratot. A rendezvény központi helyszíne ugyanis hosszú idő után újra a múzeumi negyed volt, amely két napra Leopold Bloom sétánnyá alakult.

Ping-pongütő XIV. Lajos király udvarából, Mikszáth Kálmán aranypipája - T. Takács Tibor és alkotótársai fantázia szülte tárgyakat jelenítettek meg Leopold Bloom hagyatékából. Folytatódott a tavaly indított Murális Műhely: a regény mind a 18 fejezetéhez illusztráció készül a város tűzfalaira. A képtár gazdasági bejáratánál 90 m2-nyi felületen festettek: egy ír művész a 3. fejezethez rajzolt Protheus címmel, az alakváltozás antik istenét ábrázolva.

Aideen Barry - képzőművész
"A művészet egy olyan univerzális nyelv, ami mindenkit érint, mindenkit különböző módon szólít meg, és Joyce tudatában volt ennek, amikor megírta az Ulyssest. Tudta, hogy a világ minden táján a művészek különbözőképpen fogják interpretálni a művét."

Szabó Eszter, Bloom-díjas képzőművész az Ulysses egy női karakterét gondolta újra. A képhez telefonos applikáción keresztül plusz tartalmak társulnak, például egy Baán Zsófia által írt szöveg.

Szabó Eszter - képzőművész
"Találjuk ki újra a Molly Bloom karakterét, ez egy kritikai hozzáállás, és a Zsófia írt hozzá egy ál-Ulysses szöveget, ami elhangzik a videóban, ő maga olvassa fel. Négy és fél perc, sokáig kell tartani a telefont, hogy végighallgassátok, de ajánlom."

A két nap alatt lehetett ír sört kóstolni, fellépett mások mellett a Firkin zenekar és számos művészeti programelem színesítette a Bloomsdayt.