Hírek

Bloomsday

2010. június 11., 10:33

Június 16. (szerda)
Szombathely, belváros
BLOOMSDAY – hagyományos kortárs kulturális nagyrendezvény a város központjában.

15.30 Az Ifjúság Fúvószenekar térzenét játszik a Bloom-ház előtt * Bloom-ház (Fő tér 40)
Átvonulás a színpadhoz fúvószenekari felvezetéssel.

16.00 Megynyitó * Fő téri színpad
A Bloomsday-t megnyitja, John Deady az Ír Köztársaság Nagykövete és dr. Ipkovich György SZMJV polgármestere

16.15–19.00  DUBLIN Junior – fiatal képzőművészek alkotása élőben a Fő téren

16.30 John Mccourt: Joyce Triesztben című könyvének bemutatója * AGORA–Szalon (magyar nyelvű kiadás). A könybemutatón részt vesz a szerző és Peter Pietras a szombathelyi Blum Márton leszármazottja, híres Joyce kutató

17.45   Little Band koncert – autentikus ír és bluegrass koncert * Fő téri színpad
A 2009-ben alakult zenekar- túl a zene szeretetén-egy olyan zenei irányzat művelésétől vezérelve jött létre, amely zenei stílus hiányzik a hazai palettáról. Nevezhetjük akár hiánypótlónak is ezt a stílust, bár a csapat úgy gondolja, komoly igény van minden olyan vállalkozásra, amely kicsit nosztalgikus, kicsit humoros, kicsit virtuóz és érzelmes zenei eszközökkel szórakoztat. És mindenekelőtt: akusztikus hangszerekkel. A Little Band alapfelállása: gitár, basszusgitár és hegedű, szinte megidézi a háború előtti utcai zenekarok hangulatát. A zenei sokszínűség garanciája éppen az, hogy a Little Band tagjai korábban már sokféle műfajban dolgoztak. Strausz Péter basszusgitáros az elektromos blues és rock zenétől az akusztikus unplugged-ig- külföldi színpadokon is- régi motoros a szakmában. Bocskai István gitáros-énekes az akusztikus blues-tól a bluegrass-on át az ír zenéig szintén próbára tette képességeit. Szabó Gábor hegedűs pedig ismert táncház zenészként került a csapatba. Összegzésképp csak annyit mondhatunk: hallgassák meg a zenekart, közben igyanak egy pohár Guiness-t, és a végén kiderül, jól érezték magukat vagy sem.

18.45   Bloomsday pecsételés * Útvonal: Art Café – Írokéz Galéria

19.00   Tóth Gábor kiállításának megnyitója * Irókéz Galéria
„Ahhoz a generációhoz tartozom, amelyik a '60-as '70-es években jelentős mértékben, vagy teljes egészében kiszorult az akkori kulturális, művészeti szcénából, ugyanakkor - némiképp ennek kövezkeztében is - kapcsolatot talált az aktuális európai neoavantgarde-dal, valamint a világ progresszív művészetében ekkora már kibontakozott irányzatokkal, képviselőikkel. Idehaza legfeljebb az avantgarde-tűrt, vagy az alternatív-tiltott események részese lehettem, miközben megszámlálhatatlan kiállításon, eseményen vettem részt szerte a világon, és nevem mára már alapfontosságú nemzetközi könyvekben, katalógusokban tűnt fel, melyek a vizuális-költészet, a performansz, a mail-art, kisérleti film, vagy a kortárs, kisérleti zenével foglalkoztak.
Beke László a '70-es években azt írta rólam, hogy én volnék Duchamp legjobb magyarországi tanítványa. Reményeim szerint a kiállítás meggyőzi majd a látogatót arról, hogy mára sikerült mesterfokon Tóth Gábor lennem.“ (Tóth Gábor)

20.30   Korai Öröm koncert * Fő téri színpad (Esőhelyszín: AGORA–Savaria Filmszínház)
A Korai Öröm zenekar 1990-ben alakult. A zenekar új, immáron a kilencedik sorlemeze, amely az R33 Stúdióban készült, 2010. március első hetében jelent meg az 1G Records gondozásában.
Az elmúlt közel húsz év alatt a Korai Öröm két alkalommal játszott a Sziget-fesztivál nagyszínpadán, és minden évben a hazai rangosabb fesztiválok állandó fellépője (Volt-fesztivál, Tokaj Hegyalja-fesztivál, EFOTT, Balaton Sound). A külföldi fesztiválokon és klubokban is otthonosan mozognak, hogy csak az elmúlt három évet nézzük: Hollandia, Olaszország, Ausztria, Franciaország, Belgium, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Románia, Szerbia városaiban játszottak.
A koncerteket a zenekar VJ-i teszik még látványosabbá, a kezdetektől fogva. A zenekar stílusa progresszív tribal-trance-ethno.
A szakírók szerint pedig ambient, városi népzene, pszichedelikus ethno, a kilencvenes évek folyamatzenéje, akció-zene. "A Korai Öröm sok nép és sok galaxis hangjait ötvözi össze zenéjében, leírhatatlan bőségű, de garantált emészthetőségű zene."
Hang: Borosi Gábor – billentyűk, Csányi Viktor – dobok, Jócsik János – ütöhangszerek, Kilián Zoltán – basszusgitár, Nádasdi Zsolt – ütőhangszerek, Paizs Miklós – fuyara, csővek, doromb, trombita, Szalay Péter – gitár, Vécsi Tibor – ének, Makkai János – hangmester
Vetítés: Bonnyai Zoltán – Vj., Völgyi Gábor – Vj., Szűcs László – fények