MNB
MNB - 2

Hírek

Bezárják a Savaria Múzeumot, a Smidt Múzeumot és a Schrammel-gyűjteményt

2022. szeptember 20., 18:28

Bezárják a Savaria Múzeumot, a Smidt Múzeumot és a Schrammel-gyűjteményt, a szimfonikus zenekar pedig a sportházban működik majd a fűtési szezonban. Többek között ezt tartalmazza az a 74 pontos takarékossági programterv, amit a gazdaságvédelmi munkacsoport terjeszt szeptemberi a közgyűlés elé. A spórolási intézkedésekre az elszabaduló energiaárak miatt van szükség, nagyjából 3,2 milliárd forintot kellene megtakarítani az önkormányzatnál, a városi cégeknél és intézményeknél. Minderről Nemény András polgármester tett bejelentést Facebook-videójában hétfőn délután.

Bezárják a Savaria Múzeumot, a Smidt Múzeumot és a Schrammel-gyűjteményt

Hétfőn délután ülésezett a Gazdaságvédelmi Munkacsoport a Városházán. Letették az alapjait annak a takarékossági programnak, amit a szeptember 29-i közgyűlés elé terjesztenek.

Ebben lesznek fájdalmas döntések, hiszen legalább 3,2 milliárd forintot kell megspórolni, jelentette be a polgármester.

Nemény András - polgármester
"Ez a takarékossági program 74 pontból áll, és 20 céget, intézményt és magát az önkormányzatot is érinti. Nagyjából 1,5 milliárd forint megtakarítással számolunk ezzel, ha véghez is tudjuk vinni."

A közvilágítás úgy működik majd, ahogy eddig,  az óvodai, bölcsődei csoportszobákban változatlanul 22 fok lesz, és a munkahelyeket is megtartják. Az adventi vásárt megrendezik, de másképp, kevesebb lesz a fény, és három szabadtéri gyermekjátékot működtetnek majd.

Nemény András - polgármester
"A fájdalmasabb döntések közül, ami leginkább érinti a szombathelyieket, az a Savaria mozi bezárása, ez már októbertől megtörténik, hiszen ebben a fűtési szezonban nem tudjuk működtetni. Vannak, akiknek átmeneti lemondásokat kell elszenvedniük. A Savaria Szimfonikus Zenekar innentől kezdve a sportházban működik majd. A múzeumoknak szűkül a nyitva tartási ideje, a Smidt Múzeumot és a Schrammel-gyűjteményt be fogjuk zárni."

A civil szervezeteket is érinti az energiaár-emelkedés. Egy mentőhelyet jelölnek ki számukra, olyan épületet, amit egyébként is fűtenek, itt tudják majd elvégezni feladataikat. Az uszoda csaknem egymilliárddal drágább fenntartási költségeit a Vasivíz képtelen kigazdálkodni, de erre is keresik a megoldást.

Nemény András - polgármester
"Fontos számunkra, hogy a szombathelyiek tudjanak hol sportolni, vízilabdázni, úszni a versenyúszóink, az iskolásaink, és a közönségúszás is tudjon működni, fogunk erre megoldási javaslatot tenni, de nyilván ez is lemondással jár."