Hírek

Berobbant a virágzás - Milliószám szórja pollenjét a parlagfű

2022. augusztus 11., 17:19

A szokásosnál két héttel korábban robbant be a parlagfű virágzása, már javában szórja pollenjeit az erősen allergén gyomnövény. Vas megye közepesen fertőzöttnek számít, a növényvédelmi hatósághoz eddig 13 bejelentés érkezett parlagfűvel borított földekről. Akár 5 millió forint bírsággal is sújtható az a földhasználó, aki nem végezte el időben a mentesítést.

 

Berobbant a virágzás - Milliószám szórja pollenjét a parlagfű

Táplánszentkereszt határában ez a szójatábla tiszta és gyommentes, itt eredményesen védekezett a gazda a parlagfű ellen is, mondja a gyombiológus.

"Itt egy jól sikerült gyomirtást láthatunk, a tábla belseje szinte teljesen gyommentes, a parlagfűre gondolok elsősorban, egy-egy növényt láthatunk a szélén, de megdicsérhető a gazda, hogy jól választotta meg a gyomirtási technológiát."

Száz méterrel odébb azonban már nem ilyen kedvező a kép. Ez is szója, de burjánzik közte a gaz, rengeteg a parlagfű. Az erősen allergén gyomnövény már virágba borult, látható is, ahogy szórja a pollenjeit. A júniusi csapadék kedvező feltételeket teremtett a csírázásnak, az azt követő meleg pedig segítette a növény fejlődését, így a szokásosnál két héttel korábban kezdődött meg a virágzás. Az első virágos egyedeket július közepén találták, pár napja pedig már tömeges a pollenszórás.

"Egy-egy növény több millió pollent képes szórni, és több tízezer magot hoz. Ezek 20-30 évig is megőrzik csírázóképességüket a talajban, ezért is fontos, hogy ne hagyjuk virágozni, mert egy év hibája több évtizedre elfertőzheti a táblákat."

Jogszabály írja elő, hogy meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbóinak kialakulását. Ezt kaszálással vagy vegyszeres módszerrel lehet megtenni. Egyes szántóföldi kultúrákban különösen nehéz a védekezés.

Ughy Péter – növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal
"Egy tavasszal csírázó növényről van szó egészen a fagyok beálltáig, ezért a tavaszi vetésű növényeknél okoz problémát, ezen belül is a kétszikű kultúrnövényekben nehéz megoldani a vegyszeres védekezést, elsősorban a napraforgó és a szója a kritikus növény."

A földhasználóknak időben kell gondoskodniuk a mentesítésről, különben bírságra számíthatnak, ami a fertőzött terület nagyságától és annak mértékétől függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Ughy Péter – növényvédelmi szakügyintéző, Vas Megyei Kormányhivatal
"Ha a fertőzött terület nagysága egy vetett kultúrában eléri a 30 százalékot, a bírság mellé közérdekű védekezést rendel el a hatóság, és ennek költségét is viseli a földhasználó. A tarlónál nincs ilyen megkötés, a fertőzöttség mértékétől függetlenül közérdekű védekezést rendel el a hatóság."

A mai napig 13 bejelentés érkezett a növényvédelmi hatósághoz.

A parlagfűvel fertőzött területeket a NÉBIH honlapján keresztül lehet jelezni egy előzetes regisztrációt követően: https://pbr.nebih.gov.hu/a-parlagfurol