Hírek

Benkő Sándor fotóiból nyílt kiállítás “Üzemen kívül” címmel

2022. szeptember 15., 22:16

Benkő Sándor fotóiból nyílt kiállítás “Üzemen kívül” címmel az AGORA Művelődési és Sportházban szerdán. A fotós 30 éve készít képeket üzemek, gyárak bezárásának folyamatáról - dokumentálta a szentgotthárdi kaszagyár, a sárvári cukorgyár és a Savaria laktanya leépülését is. A tárlat október 6-áig látogatható.

Benkő Sándor fotóiból nyílt kiállítás “Üzemen kívül” címmel

Művészetkedvelők, Benkő Sándor fotós tisztelői, barátai töltötték meg az Agora galériáját szerda délután.

Nagyné Rónai Erzsébet
"Sikerült megnézni, nagyon tetszett. A Sanyit mi már évek óta ismerjük, körülbelül olyan 20-25 éve. Kiállításlátogatók vagyunk, és kiállításokon is szokott fotózni. Sárvári születésű, oda is el szoktunk menni, a sárvári kiállításaira."

A kiállításmegnyitón előbb Kozma Gábor újságíró köszöntötte a megjelenteket. Régi, közös emlékeket elevenített fel Benkő Sándorral, akivel hosszú éveken át kollégák voltak a megyei napilapnál, és együtt is jártak azokon a helyeken, ahol a kiállított fotók készültek. Majd Szenkovits Péter újságíró, a fotóművész egykori munkatársa mondott beszédet Benkő Sándorról, művészetéről, illetve a kiállított képekről.

Szenkovits Péter, újságíró
“Utolsó munkanapjukat töltik a körmendi Marc cipőgyár tűzősorán dolgozó lányok, asszonyok. Benkő Sándor velük él, lélegzik, rezdül a végórákban. Rögzít a mának, az utókornak.Kiérdemli Magyar Újságírók Országos Szövetsége nagydíját, a legkiemelkedőbb teljesítményért. Szintúgy neki ítélik a társadalomábrázolás dokumentalista fotográfia sorozat kategória első díját.”

Benkő Sándor az “Üzemen kívül” című kiállításra olyan fotókat hozott el, amiket bezárásra ítélt épületekben készített 30 éven keresztül. Nyomon követte a sárvári cukorgyár, a Savaria laktanya, és a szentgotthárdi kaszagyár végóráit, és meg is örökítette azokat. 

Benkő Sándor fotóriporter
"Ezt a folyamatot szerettem volna magamnak, saját magamnak megörökíteni, hogy majd valakinek megmutathassam, hogy volt itt valami. A sárvári cukorgyár, ahol például most már semmit nem lehetne fotózni, mert teljesen tiszta, üres placc van a régi gyár helyén.

Sok kiállítása volt már, de mind közül ez a legnagyobb. Az “Üzemen kívül” című tárlatot október 6-áig lehet megtekinteni az Agorában.