Hírek

Bemutatták Gibba Edit történész Csak alkutárgy vagy áldozat című könyvét

2023. április 21., 15:07

Bemutatták Gibba Edit történész Csak alkutárgy vagy áldozat című könyvét a Berzsenyi Dániel Könyvtárban kedden délután. A kötet Vas vármegye és Burgenland történetét, eltérő fejlődési irányait mutatja be a trianoni békediktátumot követő időszakban, 1920-tól 1940-ig. A mű kevésbé ismert történelmi személyiségeket ismertet meg, és számos érdekességet is közread, olvasmányos formában.

Bemutatták Gibba Edit történész Csak alkutárgy vagy áldozat című könyvét

2019-ben a domonkos rend szombathelyi tevékenységét bemutató kiállítás nyílt a könyvtárban, melynek anyaga Gibba Edit kutatásain alapult, innen a kapcsolat a szerző és az intézmény között - vezette fel a kötetbemutatót a könyvtárigazgató.

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
"Edittől sok mindent tanultunk a domonkos nővérekről, az oktatásban betöltött szerepükről, a hiánypótló munkájukról, amit a polgárság és a lány lakosok nevelése, oktatása érdekében."

Az első világháború után Magyarország csak alkutárgy vagy áldozat lehetett, erre utal a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált kötet címe. Az eredeti Trianon-térképet megjelenítő borítót a szerző tervezte, a hátoldalon lévő QR-kóddal a Krasznahorka büszke vára című dalt lehet meghallgatni. Gibba Edit orvosnak készült, végül történész lett, Sill Aba Ferenc és Márfi Gyula indíttatására kezdte a két világháború közötti időszakot kutatni, a kötetet maga a nyugalmazott veszprémi érsek ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A könyv 7 éves kutatómunka eredménye - írója erről nemrég Műhely című kulturális magazinműsorunkban is beszélt.
 

Gibba Edit - történész, író
"Mindenki agyonkutatta már a két világháborút, a kettő közötti periódussal nem foglalkoznak. Így 20 év után meg is értem, miért, mert szálanként kell az iratokat összeszedni, négy nyelven kell tudni ahhoz, hogy jó képet nyújtsak az olvasóknak, nem az akadémikusoknak, az olvasóknak, az érdeklődő embereknek."

Száz év után először jelent meg olyan kötet, amely Magyarország és Ausztria Trianon utáni eltérő fejlődési pályáját hasonlítja össze. Az olvasmányos történetek mellett olyan kevésbé ismert, mégis jelentős történelmi személyiségeket is bemutat mint Bandholtz tábornok, aki megakadályozta, hogy a Nemzeti Múzeum kincseit a románok elvigyék, vagy Guido Romanelli, aki a teljes Ludovika Akadémia kadét- és tisztiállományát megmentette a kivégzéstől és a börtöntől.  

Gibba Edit - történész, író
"Nem titkolt szándékom, hogy Vas vármegyét és Szombathelyt fókuszba állítsam minden szempontból. Mert a Monarchia felbomlása után ez a terület tükrözi legpregnánsabban, hogy mi történt. Közérthetően írok, ez nem olyan könyv, amit el kell kezdeni a 2. oldalon, és a 400.-on befejezni, hanem érdekes történeteket is becsempésztem, például az Apponyi lányokról, Apponyi Geraldine-ról."

A szerző rendszeresen tart előadásokat diákoknak a kutatásairól. A könyvet a tervek szerint a Kárpát-medence minden magyar iskolájába eljuttatják. Gibba Edit tovább dolgozik, Mikes püspökhöz kötődő kutatásai is hamarosan köteté formálódnak.