MNB
MNB - 2

Hírek

Bemutatták Ambrus Lajos Nagy almáskönyét

2022. szeptember 16., 16:22

Bemutatták Ambrus Lajos Nagy almáskönyét a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtök délután. A gyűjteményben körülbelül 900 alma-, és több mint 1000 körtefajta jelenik meg. A könyvbemutatón a szerzővel Szarvas József színművész beszélgetett.

Bemutatták Ambrus Lajos Nagy almáskönyét

Ambrus Lajos író, a Tündérkertek mozgalom tagja évtizedek óta foglalkozik gyümölcsészettel, kutatásait írásban adja közre. A Nagy almáskönyvben összegyűjtötte az eddig ismert fajokat. A könyvbemutatót a könyvtár igazgatója, Baráthné Molnár Mónika nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy az egész ország könyvesbolt-hálózatában már csak 58 példány elérhető a gyűjteményből. Szó esett a Tündérkertek mozgalom megalakulásáról is. Ennek célja az ősi gyümölcsfajták felkutatása és megőrzése. Szarvas József színművész elmondta, hogyan találkozott Kovács Gyula erdésszel, aki később életre hívta ezt a hálózatot. Kovács Gyula ekkor, 2002-ben egy keresztszentelésre keresett valakit felolvasásra, a színművész volt az, aki ezt elvállalta.

Szarvas József színművész
Az történt, hogy Gyulával akkor találkoztam, ismerkedtem meg, és akkor, és aztán nagyon sokáig, amikor többször később bármikor találkoztunk, akkor elmondta nekem, hogy mentsük el Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcs hagyatékát, mert az szerinte nemzetépítő gondolat. 2002-ben.

A nagy almáskönyvet színes illusztrációk színesítik, amelyeket az író maga szerzett be 17-18. századi gyümölcsészeti szakkönyvekből. Körülbelül 500 ilyen festmény díszíti a gyűjteményt. A könyv viszont nem csak ezek miatt különleges.

Ambrus Lajos, író
"Nagyon sok régi gyümölcsöt tartalmaz. Nemcsak leírásban, nemcsak történettel, hanem belehelyezve egy nagyobb összefüggésben az irodalom, a kultúra világába, a magyar költészetnek a világába, és nemcsak egy lokális tájról, hanem a teljes Kárpát-medencéről szól.”

A könyvbemutató végén Ambrus Lajos dedikálta a kiadvány könyvtári példányát.