Hírek

Bemutatták a Vasi Életrajzi Bibliográfiák Horváth Boldizsárról szóló, 44. kötetét

2023. október 25., 15:59

Bemutatták a Vasi Életrajzi Bibliográfiák Horváth Boldizsárról szóló, 44. kötetét kedden a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A nagy formátumú államférfi emlékezete fontos Szombathely számára. A kiadvány az egykori igazságügy miniszter születésének 200. évfordulója alkalmából látott napvilágot.

Bemutatták a Vasi Életrajzi Bibliográfiák Horváth Boldizsárról szóló, 44. kötetét

Horváth Boldizsár jogtudós, városatya, miniszter, államférfi, és kicsit irodalmár is. Sokoldalú személyisége, tevékenysége ma is példa előttünk - fogalmazott a könyvbemutatón mondott köszöntőjében Nemény András.

Nemény András - polgármester

“Mindezt úgy érte el, hogy ő egy egyszerű családból származó ember volt, ami szerintem külön érdekesség. Az egyik első olyan igazi pédája, hogy valaki tehetséggel, tudással, hogyha a kor engedi és nem akadályozza, akkor el tud érni olyan magasságokat, melyek a mai napig is innen lentről látszanak és csak innen tudjuk nézni”.

A Szombathely híres szülöttének emléket állító kiadvány megjelenését az önkormányzat is támogatta. A szerkesztők óriási mennyiségű anyagból válogattak, kizárólag nyomtatásban megjelent dokumentumok kerültek a bibliográfiába. Az első nyolc fejezetet az életpálya-szakaszok alapján tematizálták.

Horváthné Kupi Ildikó - könyvtáros, Berzsenyi Dániel Könyvtár

“ A hatalmas nagy anyagból válogatnunk kellett, vagy válogatnom kellett, hiszen egy életrajzi bibliográfia hiába is teljességre törekszik, mégiscsak válogatás tud lenni, hiszen manapság már létezik olyan adatbázis, ami a korabeli napilapok digitalizált változatát tartalmazza, és Horváth Boldizsár olyan jelentőségű személyiség volt, akár az Andrássy-kormány minisztereként, akár képviselőként, hogy a korabeli napi sajtóban mindennap írtak róla”.

A kötet szerkesztésében mások mellett Katona Attila is részt vett, köszöntőjében kiemelte a megjelenés aktualitását.

Katona Attila - történész

“Kétszáz éve született, 1822-ben és 1898-ban halálozott el, ez pedig 125 éve, ezért is van ez a alkalom, sőt, október, ennél aktuálisabbak nem is lehetünk, ha szabad így fogalmazni.”

Karikatúrák, élclapokban megjelent írások és grafikák is helyet kaptak a kiadványban.