Hírek

Bejelentés vagy bezárás - Nyilatkozni kell a vendéglátóhelyek típusáról

2021. október 21., 16:23

A szombathelyi vendéglátóhelyek harmada még nem tett eleget bejelentési kötelezettségének arról, mely üzlettípusba tartozik. Amíg ezt nem pótolják, a jegyző bezáratja az egységet. Jövő héten kezdődnek az ellenőrzések.

 

Bejelentés vagy bezárás - Nyilatkozni kell a vendéglátóhelyek típusáról

Egy kormányrendelet értelmében a vendéglátóhely-tulajdonosoknak március 31-ig jelenteniük kellett, hogy üzletük a 11 kategória közül mely típusba tartozik, például étterem, büfé, cukrászda, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely vagy mozgó vendéglátóhely. A bejelentésben egy típust lehet megjelölni akkor is, ha többféle tevékenység zajlik egy helyen, továbbá jelezni kell azt is, ha az üzemeltetés szünetel. Mindezt törvény írja elő, ám a közel 600 szombathelyi vendéglátóhely közül több mint 200 még nem tett bejelentést, pedig mind a kamara, mind az önkormányzat több ízben is felszólította őket erre - mondja a hatósági osztály vezetője.

Holler Péter - osztályvezető, Hatósági Osztály, Polgármesteri Hivatal
"Nyár végén került be a jogszabályba az az úgymond végső határidő, hogy a jegyzőnek mint kereskedelmi hatóságnak október 31-ig kell ellenőriznie, hogy megtették-e a vendéglátóhelyek üzemeltetői ezt a bejelentést, és amennyiben a hatósági ellenőrzés keretében azt tapasztalja, hogy nem tettek ennek eleget, akkor azonnali hatállyal be kell záratnia a jegyzőnek azt a vendéglátóhelyet mindaddig, míg eleget nem tesz ennek a bejelentési kötelezettségnek."

Mindez tehát azt jelenti, hogy az üzletre, melynek típusát még nem jelentették le, lakat kerül. Jövő héten megkezdődik az ellenőrzés, és a jegyzőnek nincs mérlegelési lehetősége, az előírás szerint kell eljárnia. A bejelentést e-papír szolgáltatáson keresztül lehet megtenni (epapir.gov.hu) a témacsoport, az ügytípus és a címzett megjelölésével, mindössze néhány perc alatt.