MNB
MNB - 2

Hírek

Befejeződött a Szombathelyi Diakóniai Központ bővítésének második szakasza a Középhegyi úton

2022. december 02., 19:17

Az idős hajléktalanok már szeptemberben átköltöztek ide a Kolozsvár utcából, a Pozsony utcai idősgondozó ház lakói pedig december közepén érkeznek majd. A már megvalósult fejlesztésekről tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön.

Befejeződött a Szombathelyi Diakóniai Központ bővítésének második szakasza a Középhegyi úton

Egyházi méltóságok jelenlétében fogadták a magas rangú vendégeket és a sajtó munkatársait a diakóniai központban. Kondor Péter evangélikus lelkész mondott áldást az intézményre, az itt dolgozókra és a jelenlévőkre.

"Vedd oltalmadba szeretett intézményünket."

Szabó Miklós, a diakóniai központ vezetője beszámolt a kapacitásbővítés eddigi lépéseiről, és az előttük álló feladatokról. Az első ütemben megépült egy közel 1000 m2-es új szárny, ahol az intézmény 50 fogyatékkal élő lakóját helyezték el. A fejlesztés második részében egy meglévő épületrészt alakítottak át, ide költöztek be szeptemberben a FÉHE idős hajléktalan ellátottjai a Kolozsvár utcából.

Szabó Miklós - intézményvezető, Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ
“A hajléktalan otthonok idősei gyakorlatilag 3 ágyas szobákban vannak elhelyezve. Kialakításra került egy nagy közösségi tér egy óriási tv-vel. Akadálymentes fürdővel rendelkezik, szintén ez a helyszín izolációs szobával, illetve nemenkénti jogszabálynak megfelelő illemhellyel rendelkezik. Szintén minden szobából ki lehet menni egy közös zárt udvarra, ugyanúgy ahogy az intézmény többi részéről.”

A fejlesztés értéke összesen mintegy 900 millió forint. A Falco Zrt. 70, a diakóniai központ 230, az evangélikus egyházközség és a szeretetszolgálatért alapítvány 30-30, az önkormányzat pedig 550 millió forinttal járult hozzá.

Nemény András - polgármester
“Szombathely városa elkötelezett abban, hogy méltó körülmények között éljenek az idősek az idősotthonban. Ez nem volt eddig így, mert sem a Kolozsvári utcában, sem a Pozsonyi utcai gondozó házban nem tudtunk méltó körülményeket biztosítani, külső körülményeket. Ráadásul a Pozsonyi utcában le is járt az engedélynek a határideje, mindenképpen lépnünk kellett. Nagyon jó együttműködés így az Evangélikus egyházzal, mert ahogy a képek tanúsága is mutatja, egész más körülmények között fognak élni az idősek. Többen is férnek el, jobb körülmények között.”

"Itt egy izolációs szoba van, hozzá egy fürdővel."

A beruházás 3. üteme jelenleg is zajlik. Egy épületszárny átépítésével 20 idősotthoni férőhelyet hoznak létre korszerű körülmények között, amit 2023-ban vehetnek majd birtokba a Pozsony utcai ellátottak. Mivel azonban a diakóniai központ vállalta, hogy év végéig átveszi az idősgondozási feladatokat is, ágyakat tartanak fenn számukra, ahová december közepén be lehet majd költözni. A beruházás jövő tavasszal fejeződhet be teljesen.