Hírek

Befejeződött a jáki Szent György-templom éveken át tartó felújítása

2024. április 22., 18:34

Befejeződött a jáki Szent György-templom éveken át tartó felújítása. A csaknem 800 éves épület rekonstrukciója 2 milliárd forintos kormányzati támogatásból valósult meg. Székely János megyéspüspök vasárnap megáldotta az épületet és ünnepi szentmisét celebrált. Az eseményen beszédet mondott Sulyok Tamás köztársasági elnök.

Befejeződött a jáki Szent György-templom éveken át tartó felújítása

A jáki templom hazánk egyik legjelentősebb román stílusú műemléke. A templombelső helyreállítása már 2022-ben befejeződött, azóta a homlokzatot is restaurálták és megújult a templomkert is. Vasárnap 10 órakor kezdődött a felújított templom megáldása - (00:00) többen már korán reggel várták a kapunyitást.

Osztrosics Lajos
“Szeretném meglátni bent, hogy hogy néz ki, meg talán püspök atya is többet tud mondani, mi az ábra itt körülöttünk. Majd meglássuk.”  
Magadics Imréné
“Szombathelyről jöttünk, és mi nem is, hogy kíváncsi, hanem nagyon nagyon vallásos emberkék vagyunk, és úgy gondoltuk, hogy megtiszteljük ezt a kis régi templomot azzal, hogy részt veszünk itt a szentmisén.”

Az ünnepség kezdetén a megyéspüspök köszöntötte a híveket.

Székely János - megyéspüspök
“Ez a templom hirdeti őseink hitét. Hirdeti azt, hogy Isten kegyelme a történelem sok-sok vihara ellenére megtartott bennünket.”

V. Németh Zsolt államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, hogy a jáki templom is része lett annak a programnak, amelynek köszönhetően országszerte 3700 templom újulhatott meg. Sulyok Tamás köztársasági elnök köszöntő beszédében hangsúlyozta: Nemcsak az egyházi épületek megújulása szükséges, hanem a közösségeké is.

Sulyok Tamás - köztársasági elnök
“A templomot nem régisége, szépsége, művészi értéke, monumentális volta teszi templommá. Ez mind csak arról tanúskodik, hogy ősi a közösség, amely egykor betöltötte. Hogy építtetői minőségre törekedtek, olyan alkotásra, amely őket követően is fennmarad, és a maga nagyságában is élteti Isten dicsőségét. Ám egy templomot nem annak magas tornya, hanem a tereit betöltő emberek közössége tesz igazán jelentőssé.”

A felújított templomot Székely János megyéspüspök áldotta meg.
“Add meg bőséges ajándékodat mindazoknak, akik itt segítségedet kérik, hogy igéitek és szentségeitek ereje megerősítse híveid szívét Krisztus, a mi Urunk által!”

Az ünnepi szentmisén Székely János prédikációjában kifejtette: az újjáépített templom három üzenetet hordoz. A hit üzenetét, amely felemel, a küzdelemét, amelynek segítségével megőrizhetők értékeink, valamint az isteni szeretetét, ami a templom falaiból sugárzik a hívekre. A mise után a (30:36) megyéspüspök átvette az ICOMOS-díjat az épület példaértékű rekonstrukciójáért, (31:22; 32:21) majd a szentély alatti kriptába helyezték az apátságot alapító Jáki Nagy Márton földi maradványait.