Hírek

Barnahus gyermekvédelmi gyámok

2019. április 01., 15:40

Elhanyagolás, bántalmazás, szexuális abúzus - gyakori jelenségek, amelyekkel a gyermekvédelmi gyámok is sokszor találkoznak munkájuk során. Ők megyeszerte összesen négyszáz nevelésbe vett kiskorúval foglalkoznak hivatalból. A szakembereknek kétnapos tréninget tartottak a skandináv országokban már régóta használt gyermekbarát modellről.

Barnahus gyermekvédelmi gyámok

A szombathelyi Barnahus még csak január óta működik élesben, ezért a Vas megyei gyermekvédelmi gyámok a nagyobb múlttal rendelkező skandináv intézményektől tanultak egy nemzetközi projekt keretében.

Varga Árpád - gyermekvédelmi gyám, Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat
“Egy nagy segítség lehet, hogy az amúgy elhúzódó rendőrségi, nyomozati ügyekben, bírósági szakaszban egy hatásos segítség, vizsgálati módszer, illetve minél előbbi vizsgálata segítség a gyermeknek. Ebben tudunk talán fordulni a Barnahushoz, és reméljük, hogy hatékony lesz ennek a kiteljesedése és működése.”

A gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás együttműködésén alapuló modell amerikai ötlet, csak később vették át az európai országok. Minden nemzet a maga sajátosságait figyelembe véve működteti, így a skandináv tapasztalat is merőben más, mint a hazai. Erről is beszélt a képzés főelőadója.

Anna Petersson - Barnahus-vezető, Linköping, Svédország
Svédországban a szociális jóléti hálózat működőképes, és nincs szükség civil szervezetekre a Barnahus intézmények fenntartásához, hasonlóan a többi skandináv országhoz. Egyszerűen nem kell küzdenünk a pénzért, hiszen a kormányzattal jó az együttműködésünk.

A házigazdák rendszeresen szerveznek találkozókat, hogy első kézből halljanak információkat a jó gyakorlatokról.

Lazáry Györgyné - vezető, Barnahus Nemzeti Tudásközpont
“Nagyon élénk eszmecsere alakult ki a gyámhivatali dolgozók egymás között is, és Annával is. Én azt gondolom, hogy az elmúlt években őket már többször érzékenyítettem, de ez a munka igazán tegnap érett be, és ezért kellenek a nemzetközi szakemberek, hiszen nekik 15-20 éves gyakorlatuk van, nekünk kétéves.”

A gyámok képzése egy egész hetes rendezvénysorozatnak volt a része, amelyen számos Vas megyei szakember ismereteit bővítették.