Hírek

Barnahus fejlesztések

2017. november 30., 15:39

Egy éve működik Szombathelyen Közép-Európa első Barnahus háza, amely a gyermekvédelmi ellátás fontos központja lett. Az intézmény most újabb fejlesztésekkel gyarapodott.

Barnahus fejlesztések

Szűk, de annál barátságosabb folyosón jelentette be a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, hogy az épület földszintjén egy rossz állapotú helyiségből a Barnahus ház munkáját segítő terápiás szobát alakítottak ki. Fontos felszerelés a kihallgató szobában, és itt is a játéknak tűnő, úgynevezett abúzus baba.

A gyerek nem tud vallomást tenni, mert a fogalmi gondolkodása minél kisebb annál szegényesebb. Nincsenek is meg a megfelelő szavai, hogy elmondja, hogy mi történt vele. Viszont a babákkal eljátssza.

Az izlandról származó barnahus módszer lényege, hogy a valamilyen szexuális bántalmazást elszenvedett gyermek megnyugtató környezetben, speciálisan képzett szakembereknek csak egyszer kell, hogy felidézze az őt ért szörnyűségeket, ugyanis kamerákkal rögzítik, amit mond, és ahogy viselkedik. Mindez az igazságszolgáltatás számára bizonyíték is lehet. A szombathelyi Barnahus házban orvosi rendelő is működik,

Lazáryné Illés Mária - pszichológus
Most adományból meg tudtuk csinálni, hogy a fal, a járólap, a mosdó olyan legyen, hogy az ÁNTSZ megadja rá az engedélyt, de eddig is tudtunk vizsgálatokat benne csinálni, tehát az orvosi szobánk, komplett, nagyon szép. Tehát ha bejön egy gyerek, akkor nem fog úgy félni, mint egy hagyományos nőgyógyászati vizsgáló szobában.

A Barnahus ház bővítéséhez a Magyar Pünkösdi Egyház 900 ezer, Puskás Tivadar polgármesteri, valamint Takátsné Tenki Mária képviselői keretéből egy-egy millió forinttal járult hozzá.

Takátsné Tenki Mária – elnök, Jogi- és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
Ebben a barnahus intézményben az igazságszolgáltatás és a gyermekvédelem kéz a kézben halad azért, hogy a gyermekek, mint sértettek szexuális abúzus esetén megfelelő segítséget kapjanak.

A gyermekvédelmi modell megvalósítását segítette egy korábbi sikeres áldozatsegítési pályázat is.

Kulcsár Lászlóné - intézményvezető, Pálos Károly Szolgálat
Egyedüliként az országban szociális intézményként nyertük el a pályázat megvalósításának a lehetőségét és úgy gondolom, hogy sikerült emberi oldalról ezt a fajta problémát megközelíteni.

A tapasztalat szerint, egyre nagyobb szükség van az itt folyó gyermekvédelmi munkára. A tervek között szerepel, hogy szombathelyi Barnahus ház a jövőben oktatóközpontként is működjön.