Hírek

Az ünnepi készülődés időszakában sem szabad megfeledkezni a tűzbiztonságról

2023. december 08., 12:58

Az ünnepi készülődés időszakában sem szabad megfeledkezni a tűzbiztonságról. Az adventi koszorú, a karácsonyfa, a fényfüzérek, de még a konyhai sütés-főzés is kockázatot rejthet magában, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Érdemes megfogadni a katasztrófavédelem jó tanácsait, hogy mindenkinek gondtalan karácsonya legyen.

Az ünnepi készülődés időszakában sem szabad megfeledkezni a tűzbiztonságról

Országszerte a tűzesetek ötöde a karácsonyi ünnepek táján történik. Vas vármegyében 2020-ban 14, 2021-ben 17, tavaly 13 lakástűz ütött ki decemberben. Leggyakrabban az adventi koszorú okoz bajt, ezért érdemes néhány alapvető tűzvédelmi szabályt betartani. Ne legyen éghető anyag a koszorú közelében, a gyertyákat széles fém alátétre helyezzük, a textil- és fa díszektől távol. Égő gyertyát soha ne hagyjunk felügyelet nélkül, ha kimegyünk a szobából, inkább fújjuk el.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"A koszorút azt ajánljuk, hogy textíliáktól távol tegyük, ne helyezzük ablakba, ahol meg tudja gyújtani a függönyt vagy a terítőt. Gyerekektől, kisállatoktól távol tartsuk. Egyébként ajánljuk, hogy a koszorúkra LED-es izzót helyezzenek a lakók, ezek nem tudnak kigyulladni."

A házakat díszítő fényfüzérek, égősorok legyenek jó minőségűek, kültérre kifejezetten odavaló típust használjunk, és éjszakára érdemes kihúzni a konnektorból.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Megbízható helyről szerezzük be, semmiképp sem ajánljuk, hogy piacról való, használt fényfüzéreket tegyünk fel. Ne legyen a vezeték megtörve, megrongálódva, eldeformálódva."

A műfenyőt és az igazi karácsonyfát se díszítsük gyertyával, csillagszóróval, mert tűzveszélyes, és a fűtőtesttől legalább másfél méter távolságra állítsuk fel - mondja a katasztrófavédelem szóvivője. Fontos, hogy az ünnepi sütés-főzésnél is fokozottan figyeljünk. A tűzhelyen felejtett étel az egész konyhát lángra lobbanthatja.

"Húzzunk fel egy órát, a telefononunkon egy stopperórát állítsunk be, és az jelezzen az idő elteltével, nehogy kigyulladjon a sütőnk, vagy a felhevült olaj."

Az égő étolajat semmiképp se vízzel oltsuk el, tegyünk az edényre fedőt. Baj esetén a 112-es segélyhívót kell tárcsázni.