Hírek

Az új évben új programokkal várja látogatóit a Savaria Múzeum, a Képtár és a Smidt Múzeum

2022. január 17., 19:16

Az esztendő az utazó Makovecz-oszloppal indult, a héten pedig textil kiállítás  nyílik. A tervek szerint folytatódik a skanzen megújítása, tavasszal pedig nagyszabású tárlat mutatja be a 185 éve született Sissit és korát.

 

Az új évben új programokkal várja látogatóit a Savaria Múzeum, a Képtár és a Smidt Múzeum

Tavaly már szabadabb volt az élet a múzeumokban a járványhelyzet ellenére is. Szombathelyen tíz kisebb-nagyobb kiállítást sikerült megnyitni, köztük a vadászati kiállítást, megtartották a Textiltriennálét, a múzeumok éjszakája keretében pedig megnyitotta kapuit a Schrammel-gyűjtemény, ezzel a város új kiállítóhellyel gazdagodott. A HVG múzeumok látogatottságát vizsgáló országos felmérésében a Savaria Múzeum 800 intézmény között az előkelő 20. helyen végzett a tavalyi adatok alapján, ami remek eredmény, és komoly motiváció a múzeumi csapat számára. Idén is több kiállítást, előadást, múzeumpedagógiai foglalkozást terveznek minden tagintézményben. A Smidt Múzeum már az elmúlt héten új programmal jelentkezett - bemutatták az utazó Makovecz-oszlopot -, erre a hétre pedig a képtár tartogat egy kiállítást, ami az elmúlt 50 fal- és tértextiljeiből válogat, ehhez kapcsolódóan 4 alkalmas előadássorozatot is szerveznek. Tavasszal megnyílhat a Sissi-kiállítás, amit nagy várakozás előz meg.

Csapláros Andrea , igazgató, Savaria MHV Múzeum
"Most folynak tárgyalások a Sissi-kiállítással kapcsolatban, ami március végén, április elején nyílna, most ezen a héten csütörtökön érkeznek hozzánk a kollégák, hogy egyeztessünk az ügyben . A Savaria Múzeumnak a Dísztermében lenne, azt hiszem, hogy máshova nem is illene jobban korban, mint a Savaria Múzeumnak a Dísztermébe. Itt nem csak a budapesti , makói, szegedi, gödöllői anyagot ismerheti meg a látogató, hanem ténylegesen Sissinek a szombathelyi kapcsolódásait is, mert hogy volt ilyen."

Fontos cél az idei évben a Vasi Skanzen épületeinek és környezetének rendezése. A már futó Interreg pályázatok is ezt célozzák, most egy újabb beadvány révén a malom épülete is átalakulhat.

Csapláros Andrea , igazgató, Savaria MHV Múzeum
"Az állandó kiállításunk a malom épületét vette célba, és ott nem csak a kiállítás alakulna ott ki, hanem ténylegesen az épülethez is hozzá tudnánk nyúlni, ha nyerünk ezen a programon . Azért ez egy 90 milliós összegről beszélünk, úgyhogy tényleg egy nagyívű történet lehet ebből."

A múzeumi tevékenység két alappillére a tudományos élet és a közönségkapcsolatok. Idén is folytatják a kutatói- és a múzeumpedagógiai programokat, utóbbiak rendkívül népszerűek az óvodások, iskolások körében.