Hírek

Az új esztendőben is minden hónapban megrendezi a sajtóreggelit

2024. január 11., 19:56

Folytatódik a többéves hagyomány, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az új esztendőben is minden hónapban megrendezi a sajtóreggelit, ahol a szervezetek bemutatják aktuális programjaikat. Az első alkalomra ma délelőtt került sor a Kőszegi utcai irodában. Önvédelmi tanfolyam, amatőrszínházi előadás, hastánc gála, jubileumi néptáncest és fotópályázat is szerepel a január-februári kínálatban.

Az új esztendőben is minden hónapban megrendezi a sajtóreggelit

Már 25 éve tart a Vasvári Játékszín Egyesület "A haza szép!" című beszélgetéssorozata, ahol a vármegyéhez kötődő személyiségek mesélnek szűkebb hazájukkal kapcsolatos érzéseikről, élményeikről. Január 12-én a vasvári Ezredesházban öten ülik körbe az asztalt, köztük népdalénekes, pap és kötélugró-versenyző.

Ötalkalmas önvédelmi tanfolyamot indít január 13-tól a Sakura Egyesület. A 180 perces foglalkozásokon a veszélyhelyzetek felismerését és kezelési módjait, technikai alapokat tanítanak a jelentkezőknek. A 2022 óta tartó sorozatban eddig mintegy 40-en sajátítottak el hasznos önvédelmi fogásokat.

Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című vígeposzát viszi színpadra a Pannonkapu Kulturális Egyesület, a Jáki Pajtaszínház és a Rábagyarmati Színjátszó Kör. Egy éve zajlanak a próbák 30 színésszel. Egészen újszerű feldolgozás készült, modernkori elemekkel, zenei betétekkel. Négy előadáson már túl vannak, legközelebb január 20-án az alsóújlaki művelődési házban lépnek fel.

Nagyszabású gálával ünnepli 35 éves jubileumát a Szökős Néptáncegyüttes február 4-én az AGORA-ban. A hozzájuk kötődő fiatal és idősebb táncos generációk mind bemutatkoznak, a koreográfiák révén az egész Kárpát-medencét bejárhatja a közönség.

Molnár Péter - művészeti vezető, ELTE-SEK Szökős Néptáncegyüttes

"Nagyon gazdag programot kínálunk a közönségnek. 150 előadó estéje lesz, 6 generáció mutatkozik meg a most aktív táncegyüttes 30 táncosa mellett. Két egykori táncosokból verbuválódott, az ŐsSzökős és a RitkánSzökős is összeáll, hogy kicsit nosztalgiázzanak, és felidézzék a táncos pillanatokat, és itt lesz mellettünk az ifjúság is, a Reményik-iskola néptáncos növendékei."

Február 3-án Jákon rendezik meg a Szeráj Kincsei Fesztivált. Mestertanárok tartanak hastánc workshopot, ahol új stílusokat lehet tanulni a legyezőfátylas tánctól a szamba fúzión át a szakrális körtáncig. A szervezők gyerekfoglalkozásokkal, nőiegészség-megőrző és művészetterápiás programokkal is készülnek.

A civil központ idén is meghirdeti a "Civil Életképek Vas vármegyében" című fotópályázatot. Január 30-án 16 óráig várják a képeket emailben.

Gorza Norbert - szakmai vezető, Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

"Február elsején tesszük közzé a közösségi médiában az alkotásokat, hiszen február 1. jeles nap, a civilek napja. A pályázatnak tavaly is nagy sikere volt, hiszen 138 alkotás érkezett, reméljük, idén is hasonló számban küldenek életképeket a szervezeket, és ez által is be tudjuk mutatni a civilek értékteremtő, hiánypótló és sokrétű szakmai tevékenységét."

A legtöbb lájkot gyűjtő szervezet elismerő oklevelet és ajándékcsomagot kap.