Hírek

Az őstermelőket is nehéz helyzetbe hozzák a jelenlegi gazdasági változások

2022. augusztus 12., 18:44

Vannak, akik próbálják a termékeik árát tartani, amíg lehet - mások már drágábban kénytelenek kínálni a portékát a termelői piacon. Jövő héten grill délutánt tartanak, kóstolóval.

 

Az őstermelőket is nehéz helyzetbe hozzák a jelenlegi gazdasági változások

Specialitásokat keresnek a nádasdi termelőnél a vásárlók. Gyümölcstermesztéssel foglalkozik a család.

Kádár Zoltán
“Vásároltam két ilyet, ez egy eperlekvár és egy baracklekvár, és ezt egyébként olyannak viszem, aki nem ehet cukrot, ilyenfajta betegsége van, és megörültem neki, hogy it kapok, mert ajándékért jöttem, először úgy gondoltam, hogy viszek egy olyan nagyobbat, de kiderült, hogy van cukormentes is, és akkor így tudom erre használni.”

A standon a lekvárok mellett kapható gyümölcslé, lekvár, szörp, és aszalványok is. Csakhogy kevés a vevő.

Bödő Erika - őstermelő, családi gazdálkodó
“A kereslet sajnos lecsökkent mostanában, szerintem úgy kb. 50 százalékára, úgyhogy elég szomorú a helyzet, ide költöztünk, azáltal is csökkent kicsit, nem jött mindenki utánunk, nem tudott, gondolom, a régi törzsvevőink, meg hát amióta van ez az infláció, háború, az emberek takarékoskodnak, észrevenni.”

A családi vállalkozás egyre nehezebb helyzete ellenére sem tervez árat emelni.

Bödő Erika - őstermelő, családi gazdálkodó
“Hát az árral nagyon, nagyon gondban vagyunk, ugye nagyon megemelkedett a göngyölegek ára, nálunk az az üvegeket jelenti, baginboxos zsákokat, dobozokat, körülbelül 50 százalékkal felment az áruk, én nem emelhetek sajnos, mert így is lecsökkent a forgalmam, hát ha még emelek is az árakon, úgyhogy egyelőre várakozó állásponton vagyunk, várunk, vegetálunk.”

A tojás darabja 50 forint körül mozog, ez a vállalkozó néhány hónapja emelt öt forintot, most megint hasonló változtatásra kényszerül, mert többe kerül neki is a termelés. Veszteséges lenne tartani az árat.

Nagy Richárd - őstermelő
“Nálunk a fő profil a tojástermelés, mellette ami a kertből kerül fölösleg, azt hozom magammal a piacra, a tojás áráról, hát ez nagyon változó, napi szinten változik a tojás ára, hiány is van belőle az országban, az import szinte megszűnt, és hát a most kialakult magas terményárak, takarmányárak ezek folyamatosan húzzák fel a tojás árát sajnos.”

Az érdeklődők közül sokan törzsvásárlók lettek a termelői piacon. Rendszerint több mint húsz standnál vásárolhatnak az érdeklődők. Nyáron egyébként néhány árus szünetet tartanak.

Varga-Horváth Szilvia - főszervező - Szombathelyi Termelői Piac
“Az átköltözésünk óta nagyon sok termékkel bővültünk, így színesedett a termelőinknek a sora, kenyéráru, sajttermékek, tejtermékek találhatók meg már nálunk, gyógynövények, szörpök is megtalálhatók a piacon, a gazdasági helyzet megnehezíti a termelőinknek a dolgát, de nagyon kitartóak, és összetartóak a termelőnk, ez átsegít minket ezen a nehéz időszakon.”

Csütörtökön grill-délutánnal várják a vendégeket, az alapanyagot - húst, zöldséget, savanyúságot - a termelők adják, lehet majd kóstolni, és a finom falatok mellé élőzenével is kedveskednek 18-án a látogatóknak.