Hírek

Az ország legjobb utcakajáit árulták hétvégén a szombathelyi Fő téren

2022. szeptember 05., 19:48

Az ország legjobb utcakajáit árulták hétvégén a szombathelyi Fő téren a válogatott mozgó kocsis szakácsok. A hagyományos szeptemberi Food Truck Show ételei a tavalyihoz képest jelentősen drágultak, ez a vendégek létszámán is érezhető volt. Szombaton jótékonysági akcióval egészült ki a program: állami gondoskodásban élő gyerekeket vendégeltek meg.

Az ország legjobb utcakajáit árulták hétvégén a szombathelyi Fő téren

A legjobb street foodos szakácsok remekműveit lehetett megkóstolni hétvégén Szombathely Fő terén. Nem csak helybéliek érkeztek az eseményre: ez a család Vasvárról jött.

Horváth Zsolt
“Családdal jöttünk ki, Balatonról jöttünk itt közvetlenül, mondom akkor itt ebédelünk egyet, ha Pesten járunk, mindig megnézzük ezeket a food truck-os autókat, nagyon szeretjük ezeket a street foddos kajákat. - Van kedvenc? - Van kedvenc, ez a tépett húsos, ez bármikor jöhet, meg én nagyon szeretem a kézműves hamburgereket, azt nagyon. - És most mi van előttetek? - A fiam eszik egy ilyen barbecus hotdogot, itt meg pelsovicét, szerintem, lányom azt kért.”

Itt készítik a tépett húsos szendvicset. Sertéslapockát sütnek meg egy speciális fűszerkéregben alacsony hőfokon, hosszú ideig, így szinte szétesik a hús, tehát nem szeletelik, hanem tépik. Ez az itteni négy kiadós szendvics alapja.

Hernyák Gábor - “kapitány” és tulajdonos - Lassú Disznó
“Saláták a differenciák, ebből van négyféle nálunk, az American Classic az a klasszikus angolszász káposztasalátás, ez a Coslo, a retrot azt magyarosítotuk, hogy egy kis csalamádét rakunk mézes mustáros szósszal hozzá, a Napoleon az az első a sorban, ez a legkedveltebb, mert karamellizált hagyma van benne, reszelt cheddar sajt, ecetes uborka, ketchup, a hagyma meg a sajt szereti egymást.”

Kitalálták még a Balkánt a nyári időszakra, pirított szalonna kockás-lilahagymás falatokra számíthatnak a vendégek szép nagy adagban. Év eleje óta azonban másfél, kétszeresére nőtt az alapanyagok ára a street fodosoknál is.

Hernyák Gáborné - tulajdonostárs - Lassú Disznó
“Válaszút elé kerültünk, vagy változtatunk a receptúrán, a mennyiségen, a minőségen, és én ezt nem akartam, tehát ha csináljuk, akkor úgy csináljuk, hogy akkor jó legyen, mert valóban ez egy élmény, ezért jönnek az emberek, hogy finomat egyenek, most ha nem azt kapja, igazából nem is adnám ki jó szívvel, emiatt kénytelenek voltunk emelni, de próbáljuk úgy belőni az árat, hogy azért elfogadható legyen.”

Így kissé szűkül az árrés, kevésbé éri meg, de azt mondják, csinálják, ameddig tudják. Eddig - az év elejéhez képest - 40 százalék körüli emelésre kényszerültek. A tulajdonos azt mondja, a kétezer forint volt a lélektani határ, miután ezt átlépték, elszálltak a street foodos árak mindenütt.

Hernyák Gáborné - tulajdonostárs - Lassú Disznó
“Szoktuk azért figyelni, milyen rendezvényen vagyunk, tehát hogy mi a közönség, a helypénz, akármi, tehát több szempont is van, de egy-kétszáz forintos csúszásokkal közel azonos áron dolgozunk mindenhol.”

A spanyol fánk egy különleges édesség, a Food Truck Show keretein belül járják az országot a tulajdonosok. Tavaly a szentendrei szakácsok szakmai díjat is kaptak.

Sárai-Szabó Attila - Happy Churros
“Igen, nagyon szeretnek minket, főleg a churros az egy nagyon trendi édesség, desszert, és mondhatnám, hogy amint megkóstolják, mindenkinek szív alakú a szeme rögtön, szó szerint mosolyt csalunk az emberek arcára, és igen, minket nagyon szeretnek mindenhol. - Azért meséljünk a tegnapi rendezvényről is! -  Igen, nagyon cukik voltak a kisgyerekek ,ahogy jöttek, és szegénykék nem tudtak már itt sorban állni, mert nagyon magas nekik ez a pult, és itt hátul kialakult egy hosszú sor, és ott osztogattuk nekik a churrost, és nagyon szívesen adunk, tehát mi más városokban is nagyon sokat adakozunk, és ajándékozunk is, mert kell is.”

A gasztroprogram jótékonysági akcióval is kiegészült: a szervező cég a Kuckó Alapítvánnyal és az önkormányzattal együttműködve 62 állami gondozásban élő gyermeket vendégelt meg szombaton délben. A fiatalok kupont kaptak, amit beválthattak bármilyen fogukra való ételre és italra, így megkapták a vásárlás élményét is, amiben viszonylag ritkán van részük.