Hírek

Az ország középiskolás diákjait szólította meg immár negyedik alkalommal a Berzsenyi Dániel Könyvtár

2023. április 12., 20:09

A vers világa című képzőművészeti pályázat vers olvasásra csábít: egy-egy költeményt értelmezniük kellett, majd kézzelfogható formában jeleníthették meg a pályázók. A legjobb képzőművészeti alkotásokat tárlaton is bemutatják a megyei könyvtár földszinti kiállítótermében.

Az ország középiskolás diákjait szólította meg immár negyedik alkalommal a Berzsenyi Dániel Könyvtár

Több tucatnyi verset olvastak el a diákok, mielőtt kiválasztották azt, amelyikből képzőművészeti alkotást hoznak létre. Ez volt a pályázat célja a zsűrielnök szerint.

Cebula Anna - művészettörténész, igazgató, Szombathelyi Képtár
“Nagyon fontos, hogy a gyerekek a mai rohanó világban egy picit megálljanak, és nemcsak olvassanak, hanem verseket, az olvasással még úgy gondolom, nincs is annyira probléma, de a vers az már egy olyan műfaj, amelyhez még több türelem kell, még több átérzés.”

A tárlat bizonyíték a fiatalok türelmére, kreativitására. A három dobogós helyezett mellett több különdíjas alkotás is született. A festéssel, grafikával a fiatalok megmutatták, hogy élik meg belül a költeményeket. A zsűri azt figyelte, mennyire hatékonyan adják át a versek mondanivalóját képekben. A Hefele tanulója harmadik helyezést ért el munkájával.

Bognár Vivien
“Ez egy önarckép végül is, saját magam vagyok rajta, azért így készült, mert megfogott a versben ez a tükör motívum, meg hogy igazából önmagunkat kéne ábrázolni vele, grafittal készült, és nagyon, nagyon hosszú munka volt, több mint három napig csináltam szinte egész nap, és igazából erre a munkámra vagyok legbüszkébb, már nagyon sok mindent csináltam, de ez eddig a legjobb.”

Idén egy 2020-as versantológia volt az alkotások témája, amit Péczeli Dóra szerkesztett Lehetnék bárki címmel..

Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár
“112 szerzőnek 160 verséből választhattak a diákok, és kortárs alkotók, valamint klasszikus költőknek a versei is válaszadási lehetőségek voltak, és nagyon örülünk, hogy ez az országosan meghirdetett illusztrációs pályázat az ország különböző részeiről is hozott eredményeket, Debrecenből, Szegedről, Szolnokról is.”

44 pályázó adta be az alkotását, a 24 legjobb került ki a falra. A tárlatot május negyedikéig tekinthetik meg az érdeklődők.