
kinti képek! A pálinkafőzés hagyománya mélyen gyökerezik a magyar kultúrában. A hazai gasztronómia ikonikus itala ma már eredetvédett gyümölcspárlat, amit csak Magyarországon, illetve négy osztrák tartományban állíthatnak elő. Ebben a szombathelyi főzdében július közepe óta folyamatosak a megrendelések. Az udvaron cefrés hordók sorakoznak.
Nagy Szabó Milán - ügyvezető, Optimal Energy Kft.“Ez most egy sárgabarack cefre, kajszibarack. Mint látni, ez teljesen ki van már forrva. Látszik, hogy szép leves már a teteje. Az ügyfél szépen összepépesítette.. tehát nagyon fontos, hogy teljesen pépes legyen, hogy a gyümölcscukor alkohollá tudjon alakulni”
Itt hagyományos kisüsti, valamint aromatornyos rendszerrel állítják elő a pálinkát - előbbi jóval népszerűbb.
Nagy Szabó Milán - ügyvezető, Optimal Energy Kft.“Jelenleg az almákat, a késői barackokat, illetve a szilvákat kezdtük főzni. Hát, idén azért annyira nem jó, mint a tavalyi évben - tehát tavaly dömping volt a gyümölcsökből -, idén olyan átlagosnak mondható.”
A főzdében állandó az ügyfélforgalom. A legnépszerűbbek a különféle barack párlatok, noha az idei termés meg sem közelíti a tavalyit.
Benedek Gábor“Itt, a környéken elég nehéz volt beszerezni a sárgabarackot. Nem feltétlen volt könnyű - az országnak a másik feléről kellett hozzájutnom. Igazából a körte az nem lett rossz, én úgy gondolom, amit lefőztek. A barackra kíváncsi leszek, bízom benne, hogy jó lesz az is.”
A kereskedelmi forgalomba kerülő szíverősítő alkoholtartalma legalább 37 és fél, legfeljebb 55%, de általában 40 és 50% közé esik, mivel ezen az értéken érződnek leginkább az ízek. Itt egy szeszfokmérő és egy kalibrált hőmérő segítségével állapítják meg az arányokat.
Nagy Szabó Milán - ügyvezető, Optimal Energy Kft.“Most éppen sárgabarack, kajszibarack pálinkát főzünk, és 48 fokra kérte az ügyfél, tehát most megpróbáljuk olyan 48-körülire beállítani. Ilyenkor menet közben mindig végzünk fokolásokat, hogy hol tart az anyag, hány fokos jelenleg a pálinka.”
A pálinka 2013 óta hungarikum. Készítéséhez csak Magyarországon termett nemes- és vadgyümölcsöt, szőlőt és aszúszőlőt, valamint törkölyt lehet alapanyagként felhasználni. Egy naptári évben 86 liter párlat adómentesen előállítható.




























