Hírek

Az idei Bloomsday volt minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja Szombathelyen

2024. június 17., 23:51

Az idei Bloomsday volt minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja Szombathelyen. Koncerteken, kulturális és képzőművészeti programokon vehettek részt az érdeklődők. Felavatták az újonnan elkészült óriás falfestményeket, átadták a Bloom-díjat, és nem maradt el a hagyományos pecsételés sem.

Az idei Bloomsday volt minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja Szombathelyen

Az ír és a magyar himnusszal nyitották meg pénteken a Bloomsdayt a James Joyce-szobor előtt.

A Bloomsday kortárs művészeti fesztivál keretében minden évben felelevenítik, hogy James Joyce Ulysses című regényében a főhőst, Leopold Bloom-ot szombathelyi származásúként jelenítette meg, így elhelyezte a várost a világirodalom térképén. Az idei évben 30. alkalommal rendezték meg a színes programot, amelynek megnyitóján részt vettek a Leopold Bloom Art Képzőművészeti Alapítvány képviselői, és Ragnar Almqvist, Írország budapesti nagykövete is. Az idei az évfordulók éve - fogalmazott köszöntő beszédében Nemény András polgármester.

Nemény András - polgármester

“20 éves a mögöttünk látható szobor, és 120 évvel ezelőtt 1904 június 16-án játszódik maga a regény, az egyetlen nap, amibe sűrítve van ez az egész csoda, ami miatt most részben mi is itt vagyunk, de azt akarom mondani, hogy ezek az évfordulók lehet, hogy fontosak, de valójában mégiscsak jelképesek, hiszen a Bloomsday-ról beszélünk, és az Ulysess az valójában időtlen, és mondhatjuk úgy is, hogy örök.”

A polgármester szavait követően Ragnar Almqvist, Írország budapesti nagykövete magyarul szólt a megjelentekhez. Elmondta, hogy sok minden köti James Joyce-hoz, például az író alma materében tanult Dublinban. Örömmel tölti el, hogy Szombathely mennyire büszke a Joyce-i örökségére. 8:40 Átadták a Bloom-díjat is, az elismerést olyan személynek adományozzák minden évben, aki a Bloomsday létrejöttében fontos szerepet játszik. Idén Viola László vehette át a kitüntetést, aki végigkísérte a szombathelyi Bloomsday 30 évét, kezdetektől meghatározó a személye. 9:28 Nem maradhatott el a hagyományos pecsételés sem: Nemény András polgármester, Horváth Soma alpolgármester, Ragnar Almqvist ír nagykövet és a kitüntetett együtt szórták a porcukrot James Joyce szobra előtt. Átadták a két, újonnan készült murális festményt is a Kőszegi utcában: Koleszár Stella magyar és Mark Joyce ír művész több héten át dolgozott a monumentális alkotásokon, melyek az Ulysses 7. és 9. fejezetét jelenítik meg sajátos értelmezésben. A Murális Műhely projekt négy éve tart.

Szántó István - képzőművész

“Célja, hogy a festészet vizuális kortárs nyelve a murális festészet segítségével aktívabban, tevékenyebben jelenjen meg a városban, valamint a meghívott és elismert kvalitásos művészek részvételével lehetőség szerint egy nemzetközi képzőművészeti esemény jön létre.”

A Rákóczi Ferenc utcában felhangzott Bloomlandia erre az alkalomra írt Himnusza, és a magyar és ír színekből komponált egyedi zászlót is felvonták, majd Guniess-csapolás következett.

A Bloomsday idén három napos volt, a képzőművészeti kiállítások mellett irodalmi, képzőművészeti programokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket.