Hírek

Az év élőlényeivel, ásványával és ősmaradványával ismerkedhettek általános iskolások

2024. március 08., 12:51

Az év élőlényeivel, ásványával és ősmaradványával ismerkedhettek általános iskolások a Savaria Múzeumban szerdán és csütörtökön. Kézműveskedhettek, puzzle-t rakhattak ki és előadásokat hallhattak. A szervezők a felnőttekre is gondoltak, délután tudományos előadóülést rendeztek.

Az év élőlényeivel, ásványával és ősmaradványával ismerkedhettek általános iskolások

300 alsó tagozatos diák érkezett a Savaria Múzeumba szerdán és csütörtökön. Játékosan ismerkedtek az év élőlényeivel.

2024-ben az év rovara a sisakos sáska, lepkéje a medvelepke, hüllője a kaszpi haragossikló, madara a kerecsensólyom, az emlőse a vadmacska, gombája a tüskés galóca, vadvirága a tündérrózsa, fája a közönséges bükk lett. A gyerekek nem csak ezeket ismerhették meg közelebbről, de azt is megtudhatták, hogyan és miért változtatja szőre színét a hermelin, hol él a sarki róka, valamint hogyan alkalmazkodnak az élőlények a klímaváltozáshoz. A gyerekek érdekes előadásokon vehettek részt, állatos-növényes puzzle-t rakhattak ki, és készíthettek medvelepkét filcből.

Jancsó Enikő - tanító, Váci Mihály Általános Iskola

“Nagyon fontos a környezettudatos nevelés és minden lehetőséget megragadunk erre, illetve a múzeumi légkör, egy másik ami...és amit én nagyon szeretek, amikor a gyerekek nem könyvekből tanulnak, hanem itt tevékenykedtetés közben. Sokkal jobban megmarad bennük.”

A programnak az a célja, hogy a gyerekekkel megismertessék a természet szépségeit, értékeit.

Dankovics Róbert - muzeológus, Savaria Múzeum

“A mai gyerekek egyre távolabb kerülnek a természettől. A digitalizáció teljesen elvonja a figyelmüket. A mindenféle kütyüvel való játék annyira stimulálja az idegrendszerüket, hogy a lábuk előtt heverő csodákat már gyakran nem is veszik észre. Itt egy picit talán közelebb tudjuk őket hozni azokhoz az élőlényekhez, amelyek körülvesznek minket, itt vannak hétköznapjainkban, de kiesnek a látókörükből és a figyelmük köréből.“

A múzeumban nem csak a gyerekeknek szerveztek programot, csütörtökön délután az érdeklődők előadásokat hallgathattak az év élőlényeiről, növényeiről, ásványáról és ősmaradványáról.