Hírek

Az energiaárak emelkedése soha nem látott kihívások elé állítja az önkormányzatokat

2022. augusztus 26., 23:06

Az energiaárak emelkedése soha nem látott kihívások elé állítja az önkormányzatokat. Nemény András polgármester levélben kérte az intézmény- és cégvezetőket, hogy tegyenek meg mindent a spórolás érdekében. A tervezett intézkedésekről, az energiafelhasználásról és a bérleti jogviszonyokról heti jelentést kell tenniük a hivatal felé elektronikus úton.

Az energiaárak emelkedése soha nem látott kihívások elé állítja az önkormányzatokat

Az infláció és az energiaárak növekedése nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat ősztől, erre fel kell készülni - hívta fel a figyelmet legutóbbi videóüzenetében a polgármester a város hivatalos Facebook-oldalán.


Nemény András - polgármester
"A város működőképességének fenntartását folyamatosan biztosítsuk, elsődleges felelősségünk magának az önkormányzatnak és cégeink, intézményeink működése, az ott dolgozó mintegy 2800 ember munkahelyének megtartása, az energiaszámlák kifizetése. Nem lesz könnyű feladat a következő időszakban."

Augusztus 22-én levelet küldött a polgármester valamennyi többségi és kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság, továbbá az önkormányzati intézmények vezetői részére, amelyben arra kéri őket, tegyenek meg mindent az energiafelhasználás csökkentése. Az ennek érdekében tervezett vagy meghozott intézkedésekről tájékoztatást kér a hivatal. Fogyasztási helyenként meg kell adni, mennyi vizet, áramot, gázt, távhőt és üzemanyagot használtak fel 2019-ben és 2021-ben, továbbá mennyi volt ennek a költségvonzata. Az energiafogyasztásról heti nyilvántartást kell vezetni, amit elektronikus úton, űrlapon adhatnak le. Az első adatszolgáltatás időpontja augusztus 29-30.
A Weöres Sándor Színház már döntött takarékossági intézkedések bevezetéséről - olvasható a színház honlapján. A napi feladatellátás biztosítása mellett csökkentik az épület nyitva tartási idejét, szabályozzák a klímaberendezések használatát, az épület zárva tartása idején korlátozzák a színház díszkivilágítását, a fűtési szezon kezdetével bezárják a Krúdy-klubhoz tartozó teraszt, részegységenként optimalizálják az energiafogyasztás mértékét. Energiatakarékosra cserélik az elavult eszközöket, LED-világítótesteket szerelnek fel.
 Az önkormányzat tájékoztatást kér a bérleti jogviszonyokról - akár bérlőként, akár bérbeadóként van jelen az adott szervezet -, külön ki kell térni arra, hogy a bérleti díj magában foglalja-e a rezsiköltségeket.