Újévi Operettgála
Vackor karácsonya

Hírek

Az elmúlt napok csapadékos időjárása jelentős árhullámot indított el a vasi vízfolyásokon

2023. augusztus 07., 18:49

A patakok kiléptek medrükből, a Rábán harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Bár a vízállás elmaradt a rekordtól, a folyó mezőgazdasági területeket, völgyeket öntött el, és lakóövezetek is víz alá kerültek. Csákánydoroszlóban hét családnak kellett elhagynia otthonát, Dózsaliget egy részét csónakkal lehet csak megközelíteni. A vízátfolyások miatt utakat zártak le, a házakat több helyen homokzsákokkal vették körbe.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása jelentős árhullámot indított el a vasi vízfolyásokon

Két nap alatt 50-70 mm csapadék hullott a térségben, megemelkedett a vízfolyások szintje. Látványosan áradt az Arany-patak, a pénteki tetőzéskor 193 cm volt a vízállás Oladon, ott, ahol általában csak bokáig ér a víz. A Perint is jócskán megduzzadt, de a medrében maradt. A Gyöngyös Kőszegnél elérte a 400 cm-t, Lukácsházánál kilépett a tározótérbe. A nemrég beépített uszadékterelő felfogta az árhullámmal érkező faanyagot.

A víz hatalmas erővel zúdult át a leeresztőn, lakott területek nem voltak veszélyben.

A vízgyűjtő területen lehullott csapadék jelentős árhullámot okozott a Rábán. A vízátfolyások miatt 11 utat kellett lezárni.

Szentgotthárdnál harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Szombaton hajnalban 476 cm-en tetőzött a folyó, 15 centivel maradt el a rekordtól. Jól vizsgáztak az elmúlt évek árvízvédelmi fejlesztései, az alacsonyabban fekvő területeken kellett csak védekezni.

Huszár Gábor - polgármester, Szentgotthárd

"A pillanatnyi helyzetet jól kezeljük, 12 ember tölti a homokzsákokat, 5-600 zsákot deponálunk, és éjszaka tudjuk vinni, ha kell. Két szivattyú is be van állítva."

Körmendnél is harmadfokban védekeztek, nagyon megemelkedett a Rába vízszintje. A belvárosi hidat lezárták és lesúlyozták: nyolc tonna építőanyagot helyeztek a pillérek fölé. A felhalmozódott uszadékot munkagépekkel bontották meg. Sokan jöttek megnézni, fotózni az áradó folyót, hiszen több mint 10 éve nem láttak ekkora árhullámot.

Víz alá került a szabadidőközpont és több kiskert. A Büdös-ároknál, a Berki- és a Malom-zsilipnél szivattyúzni kellett, a vízügy állandó ügyeletet és figyelőszolgálatot működtetett, üzembe helyezték a rönöki és rábagyarmati záportározót is. 18-an érkeztek segíteni a közép-dunántúli igazgatóságtól. A 2009-ben mért 520 cm-es rekord közelébe várták a tetőzést, végül vasárnap hajnalban 505 cm-t ért el a folyó Körmendnél. A szakemberek elhúzódó apadásra számítanak.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

"A tapasztalataink alapján hosszabb lesz, mint ami itt Körmenden szokás. Nem gyors árhullámmal számolunk, a fölöttünk lévő vízmérce jelenleg is tetőzik, ebből úgy számoljuk, hogy nem egy 24 órás műszak lesz a tetőzési időszak."

A Rába jelentős völgyi elöntéseket okozott, és visszaduzzasztotta a kisebb vízfolyásokat. A Vörös-patak elárasztotta Gasztonyt. Víz alá kerültek az utcák, házakat vett körbe az ár.

Balogh Nikolett - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

"Gasztonyban is több alkalommal érkezett bejelentés, házakat zárt körbe a víz, szivattyúznak a kollégák, áramszünet is volt, homokzsákkal igyekeznek védeni az ingatlanokat, csónakkal közelítették meg a tűzoltók a területet. Az egyik házból anyát és gyermekét csónakkal vittek biztonságos helyre."

A tűzoltók két nap alatt 55 riasztást kaptak vízkárok és kidőlt fák miatt. Magyarlakon, Szentpéterfán és Magyarnádalján is be kellett avatkozni. A hivatásos egységek mellett mentőcsoportok és önkéntesek vettek részt a védekezési munkákban. Csákánydoroszlóban a Dózsaliget került víz alá: 7 házból 13 lakót kellett kimenekíteni, őket jórészt rokonok fogadták be, egy családot a művelődési házban szállásoltak el egy időre. 45 m3 homokot töltöttek zsákokba, hogy védjék a pincéket, udvarokat. A töltést is meg kellett magasítani, csónakkal vitték be a homokzsákokat.

Horváth István - polgármester, Csákánydoroszló

"Sokan voltak, meglepően sokan, 60-70 ember dolgozott. Kellett is, mert 45 m3 homokot, és olyan részekre is vinni kellett homokot, ahová a praxisom alatt még soha nem kellett."

A víz alá került utcák várhatóan két-három nap múlva lesznek újra járhatók. A körmendi hidat kedden reggel nyitják meg a közlekedők előtt.