Hírek

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a meghűléses tünetekkel jelentkezők száma az orvosi rendelőkben

2021. szeptember 16., 16:13

A náthával, köhögéssel, néha lázzal járó betegségeket jellemzően nem a koronavírus delta variánsa, hanem hagyományos őszi vírusok okozzák. Sok a hiányzó az óvodákban, iskolákban is. Az orvosok azt tanácsolják, hogy recept nélkül kapható készítményekkel enyhítsük a tüneteket, és amíg nem múlnak el, ne menjünk közösségbe.

 

Az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a meghűléses tünetekkel jelentkezők száma az orvosi rendelőkben

Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen. A betegség a felnőttek körében is terjed, sokan köhögnek, tüsszögnek, ritkábban láz is előfordul. A Váci rendelő orvosai azt tapasztalják, hogy az elmúlt két hétben megnőtt a meghűlés miatt jelentkezők száma. Jó, ha ilyenkor van otthon orrspray, köptető, köhögéscsillapító.

Prugberger László - háziorvos
"Az nagyon fontos, ha több napon keresztül, 4-6 napnál hosszabb ideig fennállnak a tünetek, és láz is társul hozzá, jelentkezzenek a páciensek nálunk, lehetséges, hogy antibiotikumos kezelés kell, és hallgatás mindenképpen kell ahhoz, hogy elkülönítsük a közben kialakuló tüdőgyulladástól."

Csalóka a nyárias ősz, a napi nagy hőingás miatt könnyű meghűlni.

"Rá lehet fázni, szó szerint."

A tüneteket jellemzően nem a delta variáns okozza. Szeptemberben visszatértek a közösségbe a gyerekek, és elkezdtek terjedni a hagyományos őszi vírusok, amelyek tavaly a koronavírus árnyékában elmaradtak. Most már kevésbé jellemző a maszkviselés és a fertőtlenítés, ez is elősegíti a fertőzéseket.

Prugberger László - háziorvos
"Az enyhe tünetek mellett nem szoktunk tesztelni, ha tartós, elhúzódó magas lázas állapot van, akkor szoktunk, de hálistennek, akit mi eddig az elmúlt két hétben teszteltünk, mindenkinek negatív lett a koronavírus tesztje."

Az orvos azt tanácsolja, meghűléses tünetekkel a gyerekek és a felnőttek se menjenek közösségbe. Optimális esetben a betegség egy hét alatt elmúlik. Megelőzésként ajánlott az immunerősítés, a C és D vitamin-bevitel.