Hírek

Az államalapítást és az új kenyér napját ünnepelték Lukácsházán

2022. augusztus 22., 19:03

Civil szervezetek, baráti társaságok, közösségek piknikkel és főzőversennyel ünnepelték augusztus 20-át, Szent István államalapító királyunk és az új kenyér napját Lukácsházán. A Csömötei szőlőhegy és a kilátó környéke jókedvvel és finom illatokkal telt meg. 10 csapat fakanala csapott össze.

 

Az államalapítást és az új kenyér napját ünnepelték Lukácsházán

A legkülönfélébb ételek rotyogtak a kondérokban, sültek a kemencékben a Csömötei szőlőhegyen, Lukácsházán. A borbarát hölgyek például marhalábszár pörköltet főztek, dödöllével, ecetes szilvával kínálták.

Bognár Györgyné - tag, Lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete
„Majd meg tetszik kóstolni. De hát a szalonna, a hagyma, paprika, paradicsom, a lecsó ad egy jó alapot, amitől finom a marhalábszár pörkölt.”

A Csömötei szőlőhegy és a település népszerűsítésére 2013-ban gondolt egy nagyot a falu, évszakos rendezvényeikre azóta is nagyon sokan kíváncsiak. Ami biztos, itt senki sem marad éhes. Talán itt működik a legtöbb civil szervezet, akik aktívan dolgoznak Lukácsházáért.

Virág János – polgármester, Lukácsháza
„Már 6. éve rendezzük meg ezt az alkalmat, ezt a pincés-kemencés pikniket az új kenyér ünnepe alkalmából. Az ötlet az volt, hogy a civil szervezeteink, akik a rendezvényeinken mindig dolgoznak, vagy a település lakóövezeteiből alakuló csapatok egy kötetlen napon csak egymással és a közösségeinkkel foglalkozzanak.”

Augusztus 20-án az új kenyér ünnepén a szőlőhegyi kemencében sütött, lukácsházi kenyeret - ami akár a helyi termék védjegyet is viselhetné -, a hónap elején szolgálatba állt új plébános áldotta meg.

Inzsöl Richárd – plébános
„A kenyérben minden benne van, ami az emberi test fennmaradásához szükséges, és az emberi lélek fennmaradásához szükséges szellemi dolgok is benne vannak. Az egység, a munka, a közösség. Az együvé tartozás. Mind mind olyan dolgok, amik nélkül lehet élni, de nem nagyon érdemes.”

Az új kenyeret körbe is kínálták. A falu másik specialitását is megkóstolhatták az érdeklődők.

Csejtei Péter – főszervező
„Ez a csülkös buci. Ugyanúgy készül, mint a kenyér, A kenyértésztába teszünk bele egy főtt-füstölt csülköt, és ezt sütjük meg.”

A főzőverseny alapanyagaihoz az önkormányzat is hozzájárul, a többi a csapatok dolga. Volt, aki nyerni jött, mások csak jól akarták érezni magukat.

Geröly Szabolcs
„Öt éve főzünk, minden évben másodikak voltunk, úgyhogy most azt mondtuk, teljesen mindegy, hogy mi van. Elengedjük és jól érezzük magunkat, és ahogyan sikerül.”

A Gin-tonic nevet viselő csapat gombás-tejfölös lecsóból, grillezett, sörrel locsolt csirkecombból és túróscsuszából álló összeállítása nyerte el leginkább a zsűri tetszését. Második helyen az Alsóhegyi Fakanálforgatók végeztek, a jelképes dobogó harmadik fokára a Borbarát Hölgyek Egyesületének főztje került.