Hírek

Az Alkotmánybíróság szerint megalapozott a Fidesz-KDNP plakát-ügyben benyújtott panasza

2024. május 27., 23:00

Az Alkotmánybíróság szerint megalapozott a Fidesz-KDNP plakát-ügyben benyújtott panasza. A testület döntése szerint a Kúriának újra kell tárgyalnia a pártszövetség korábbi kifogását, miszerint az Éljen Szombathely választási kampánya összemosódik a szombathelyi identitás programmal - hangzott el Illés Károly frakcióvezető mai sajtótájékoztatóján.

Az Alkotmánybíróság szerint megalapozott a Fidesz-KDNP plakát-ügyben benyújtott panasza

Korábban a Helyi Választási Bizottság, aztán a Területi Választási Bizottság, majd a Kúria vizsgálta Illés Károly kifogását. A politikus azért tett panaszt, mert jogellenesnek találta, hogy az önkormányzati cégek helyi identitást erősítő plakátjainak arculata megtévesztésig hasonlít az Éljen Szombathely! kampányanyagának hirdetményeire. A Kúria egy állami és önkormányzati szervekre vonatkozó kivétel-szabály alapján arra a megállapításra jutott, hogy nem történt jogsértés. A Fidesz-KDNP Szombathelyi Szervezete ezt követően az Alkotmánybírósághoz fordult, amely végül megsemmisítette a Kúria döntését és egyben új eljárásra kötelezte a testületet. Illés Károly elmondta: Az indoklás arra utal, hogy sérülhetett a választási esélyegyenlőség a kampány során. Amennyiben ez beigazolódik, - folytatta a politikus - az azt jelentené, hogy közpénzből történtek olyan hirdetés-megjelenések, amelyek sértik a választási eljárásokra vonatkozó egyik alapelvet.

Az Éljen Szombathely szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében úgy reagált: a szakemberekből álló Kúria döntését a Fidesz pártdelegáltjaiból álló Alkotmánybíróság visszaküldte, de érdemi döntést nem hozott. Az Alkotmánybíróság nem az Éljen Szombathely! Egyesülettel, hanem a Kúriával áll jogvitában.