Hírek

Az 1848-as forradalom kitörésére emlékezik az ország

2012. március 14., 17:50

Az ünnepségek már szerdán megkezdődtek Szombathelyen: az iskolákban műsorral tisztelegtek a hősök előtt, a Megyeházán ünnepi közgyűlést tartottak, a múzeumfalu pedig családi délután helyszíne volt. A városi ünnepség csütörtökön a hagyományőrző huszárok felvonulásával kezdődik, majd a megszokott helyszíneken folytatódik.

Az 1848-as forradalom kitörésére emlékezik az ország

A szombathelyi iskolákban ma tartották a március 15-i megemlékezéseket. A Neumann-iskolások együtt ünnepeltek a Donászy Óvoda kis ovisaival: kopjafát avattak az intézmény oktató parkjában. Csapó Erzsébet igazgató beszédében kifejtette: a kopjafa faragás szokását a türk népektől vettük át, azóta nemzeti szimbólum lett. Tisztelgés a múlt előtt, és üzenet a jövő nemzedékének. A márciusi ifjak bátor tetteiről és elszántságáról is beszélt az iskolások előtt.

A város több iskolájából érkeztek diákok hogy koszorút és szalagot helyezzenek el. A tölgyfát a Szombathelyi Erdészeti Zrt. ajánlotta fel, a kopjafát Németh Ernő, a vitézi rend tagja faragta a hősök emlékére.

A mai ünnepségek sora koszorúzással folytatódott gróf Batthyány Lajos szobránál. Az első felelős magyar kormány miniszterelnökének emléke előtt a városi- és a megyei önkormányzat, valamint a kormányhivatal vezetői tisztelegtek.

A Megyeházán ünnepi közgyűlést tartottak, teljesen megtelt a Díszterem. A zenés-verses felvezető után Kovács Ferenc mondott ünnepi beszédet, aki felidézte a forradalmak sokféleségét, az 1848 március 15-i események nagy alakjait és helyszíneit. A megyei közgyűlés elöke a forradalom üzenetéről is beszélt.

Az ülés végén átadták a megyei közgyűlés által alapított kitüntetéseket.

A múzeumfaluban családi délutánt tartottak, a huszárok és a toborzások korát idézte meg a szervező Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola. A gyerekek lovagolhattak, megismerhették a honfoglalók harcmodorát és fegyvereit, íjászkodhattak, langallót kóstolhattak, és több állomásos vetélkedőn mérhették össze ügyességüket. Harangozó Bertalan kormánymegbízott ünnepi beszédében kiemelte: március 15. a jó emlékek megidézésének ideje.

A városi megemlékezést csütörtökön tartják. A programot a huszárok felvonlása nyitja meg, majd a Március 15. téren és az Ady téren ünnepi műsorral emlékeznek a hősökre. A helyszínek környékén forgalomkorlátozásra kell számítani, és az ünnepség ideje alatt a buszjáratok megállóhelyei is módosulnak.