MNB
MNB - 2

Hírek

Autós oktatók demonstráltak Szombathelyen

2022. augusztus 18., 15:18

A városon átvonulva jelezte a mintegy hatvan T-betűs kocsi sofőrje, hogy szeretnének bekerülni abba az adózási kategóriába, amelyben a taxisok már benne vannak. Többségük KATÁ-s volt, most másik lehetőséget keresnek. A cél, hogy ne kelljen emelniük a tanulóik óradíját, mert akár 30 százalékot is drágulhat a jövőben a jogosítvány megszerzése.

 

Autós oktatók demonstráltak Szombathelyen

40-60, 80-20 a T betűk helyén - az autós oktatók demonstrációjának ezek a központi arányszámai. Szinte mindegyikük érintett a KATA megszűnése miatti adóváltozásban. Azt a kategóriát szeretnék megkapni, amit a taxisok. A Csónakázó-tó melletti parkolóban gyülekeztek szerda este, hogy felvonulással demonstráljanak.

Fejes Tibor - gépjárműoktató, főszervező
“A következő lehetőségünk az, hogy átalány adóba csoportosuljunk át, ennek viszont különböző kategóriái vannak, 40-60, 80-20 és 90-10 százalék. Mi a 40-60 százalékban vagyunk, ez azt jelenti, hogy 40 százalék a bevételünk, és hatvan százalék után kell adózzunk. Ugyanez a 80-20 százaléknál - például a taxisoknál - és ez a költségszerkezet nálunk is ugyanaz gyakorlatilag, ott ez 80-20 százalék, ők a 20 százalék után adóznak, ami azért lényeges különbség.”

Megkeresték az ügyben Hende Csaba országgyűlési képviselőt, aki azt a választ adta, hogy a demonstráción nem tud ugyan részt venni, de ha egy petíciót benyújtanak hozzá, akkor megvizsgálja annak a lehetőségét, hogyan tud segíteni nekik - mondta el a főszervező.

Tátrai András - gépjárműoktató
“Az igazság az, hogy ezzel csak nehezítik a sorsunkat, egy olyan adózási kényszerben voltunk, amelybe belekényszerültünk, nem a hivatásunk miatt, hanem ez volt az aktuálisan éppen a legjobb, a költségek miatt, a tanulókra háruló költségeket és a nekünk a saját költségeinket az autóval kapcsolatban, és amikor ezt megszüntették egyik pillanatról a másikra, nekünk ez teljesen jó lett volna, mert már tavaly decemberben bevezették ezt a 80-20 százalékos adózási rendszert, csak minket valamiért ebben a formában nem vettek bele, ami ugye hátrányos volt.”

Sokan ebbe a megfelelő nyugdíj miatt is átléptek volna, de nem tudtak - ahogy most sem. Márpedig így a tanulókon csattan a változás.

Kálmán Ágnes - autós oktató
“A jogosítvány alap dolog lenne ebben az életben, és ezért jó lenne lent tartani az árakat, de így nem lehet. Most 5-6-7 ezer forint körül van az óradíj, attól függ, ki melyik iskolához megy, ez emelkedhet 8-9-10 ezer forintig is.”

Összességében akár 30 százalékkal is emelkedhet a jogosítvány megszerzésének ára - jelezte a városon átvonuló kocsisor. Szombathely csaknem 80 ilyen T-betűs kocsi közlekedik, a jelentős részük itt volt.

Fejes Tibor
“Elképesztő flow érzésem van, tehát az, hogy nagyjából 80 szombathelyi oktatóból nagyjából 60 itt van, erre nem számítottam, ez egy más kategória, mint a taxisok, nem könnyű összerántani, kezdődött egy messenger, viber csoporttal, mindenkinek a telefonszámát megszerezni, 50 sms-t elküldeni, és itt vagyunk, és azt reméljük, hogy ennek lesz egy kis durranása, hangja, szóba került, hogy országosan van-e ilyen, még nincsen, de reméljük, hogy elületettük a magot, és máshol is kedvet kapnak hozzá.”

Az esemény zárásaként baráti beszélgetések alakultak ki a célállomáson, a Március 15. téren, hiszen az ilyen nagy összejövetelek, találkozók ritkák a gépjárműoktatók körében - most kihasználták az alkalmat erre is.