Hírek

Autómentes nap

2022. szeptember 22., 10:21

Szeptember 22. az autómentes nap, ilyenkor világszerte az alternatív, környezetbarát közlekedési formákat népszerűsítik. Ez alkalomból a Fő téren színes programokkal várta az érdeklődőket a szombathelyi önkormányzat és az AGORA. Közelről meg lehetett ismerkedni egy helyi járatos busszal, a gyerekek végigmehettek az öko-labirintuson, és hivatalosan is megkezdte működését a roller kölcsönző hálózat, ki lehetett próbálni az elektromos rollereket.

Autómentes nap

Ma reggel városszerte megjelentek az elektromos rollerek. Egyszerűen, mobil applikációval használhatók, csak regisztrálni kell, és megadni a bankkártya adatokat.

"A szkennelés opcióval rá kell lőnünk a Qr-kódra, amit utána beolvas."

72 gyűjtőponton lehet felvenni és letenni a járműveket a belvárostól a lakótelepekig. Egyelőre 250 darabot hozott a szolgáltató Szombathelyre, tavasszal 300-ig bővül a rollerpark.

Irmai Krisztián - ügyvezető helyettes, Lime Technology Kft.
"Főleg a belvárosi részeken a legnagyobb a felhasználás, 40 százaléka a gyűjtőpontoknak itt van. Próbáltunk olyan helyeket kijelölni, hogy a közlekedési csomópontokat el lehessen érni vele. Szeretnénk, ha ez egy kiegészítő szolgáltatás lenne."

A feloldási díj 250 forint, utána percenként 60 forintba kerül a bérlés - az első 15 percet most ajándékba adják. Egy töltéssel 35 km-t képes megtenni, és akár 25 km/órás sebességgel is haladhat. A Fő téren nem lehet majd használni, a mai kivételes alkalom volt, az autómentes nap alkalmából próbálhatták ki a rollereket.

“Be tudod magadnak állítani úgy, hogy a létező legkényelmesebb legyen."

A rendezvényen közelebbről is meg lehetett ismerkedni a Blaguss buszaival, az AGORA pedig bemutatta a KRESZ-park járműveit: elektromos kisautókat, gokartokat - a gyerekek egymásnak adták a kormányt.

Kiss Andrea - igazgatóhelyettes, AGORA
"Próbáljuk megtölteni olyan programokkal, amik játékosak, mert ebből lehet legjobban tanulni, egészen az óvodáskortól a felnőttekig, olyan interaktív játékokkal, amik szórakoztatóak, és tanulni is lehet belőlük."

Az autómentes napot 1998 óta szervezik meg világszerte, hogy ráirányítsák a figyelmet, léteznek más, környezetbarát közlekedési lehetőségek is. Az idei program mottója: Tiszta levegő, mozdulj érte!

Németh Ákos - zöldtanácsnok
"Szombathely szerencsés, mert jól kerékpározható. Tavaly előre léptünk, hogy a kerékpárút hálózat minél inkább össze legyen kapcsolva, január 1-től a Blaguss minőségi változást hozott a tömegközlekedésben, ma pedig elindul a LIME rollermegosztó rendszer, ezek mind azt szolgálják, hogy ki tudjuk váltani az autózást kényelmes és fenntartható módon."

"Kifogtál egy elemet."


Az Öko-labirintusban a környezettudatosságról tanulhattak a gyerekek játékos formában. Például arra is választ kaphattak, milyen hulladékot lehet komposztálni.

Kocsis Fülöp Soma - koordinátor, ÖKO-Játék Élményprogram
"El vannak rejtve kézzel készült fajátékok, amelyek a környezettudatosságra nevelnek. Szó kerül a szelektív hulladékgyűjtésről, veszélyes hulladékokról, de van parkoló logikai játékunk."

A rendőrség munkatársainál bárki regisztráltathatta a kerékpárját a BikeSafe rendszerben, a SZOVA és az Egészségfejlesztési Iroda standjánál pedig játékok, totók, színezők várták a gyerekeket és felnőtteket. A kötélugró és nordic walking bemutatóval színesített program este közösségi futással zárult.