Hírek

Augusztusi civil programok

2022. augusztus 03., 18:38

Ismét ostrom alá veszik Kőszeget a törökök, az iskolakezdésre önvédelmi matinéval készül a Sakura Egyesület és élménypedagógiai eszközökre gyűjt a karneválon a MIRA Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány: sajtóreggelin mutatták be augusztusi rendezvényeket a vasi civilek.

 

Augusztusi civil programok

Ahogy tavaly, úgy idén is, immár 15. alkalommal veszi ostrom alá a török Kőszeg várát. Az ostromboksszal már csütörtökön megkezdődik az időutazó hétvége – és várhatóan idén is megvédik a kőszegi várat a helyi erők.

Csiki István elnökségi tag, Kőszegi Ostromnapok Egyesület
A fő hangsúlyt ezúttal is a hagyományőrző programok kapják természetesen. Az idei évben a korábbiakhoz képest is több vendég hagyományőrző csapat érkezik, több mint tíz vendég csapat érkezik, és természetesen a hazai hagyományőrzőink, Ibrahim martalócai és a Kőszegi darabontok is itt lesznek.

A múltidézés gyerekprogramokkal és koncertekkel egészül ki hétvégén Kőszeg belvárosában. A helyi civilek ernyő-programja az ostromnapok: minden kulturális, művészeti szervezet megmozdul, újak is bekapcsolódnak idén, így a kőszegi vonósok és a kőszegi mazsorettek.

A megye másik felében, Oszkón a népi építészet kínál élményt a jövő héten: a Hegypásztor Kör például egy 100 éves, boronafalú pince sározására hívja az érdeklődőket.

Gorza Norbert szolgáltatási koordinátor, Vas Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
Az élménynapokra bárki jelentkezhet, várják egyének, családok, párok, baráti társaságok, kisebb közösségek jelentkezését. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Ugyancsak a Vasi-Hegyháton és Szombathelyen is önvédelmi programmal készül az iskolakezdésre a Sakura Egyesület.

Szabolcs Gergely egyesületi tag, Sakura Egyesület
Van egy ilyen kép az emberekben, hogy az önvédelem az elsősorban fizikai, azonban általában ha már minden menekülőút elveszett, akkor lesz belőle fizikai atrocitás, és ezt szeretnénk a gyerekeknek is megtanítani. Tehát lesz egy másfél órás programunk augusztus 20-án Szombathelyen, augusztus 21-én pedig Vasváron tanévkezdő önvédelmi matiné címmel.

Élményterápiás eszközökre és élmények finanszírozására gyűjt a Savaria Történelmi Karnevál három napja alatt a MIRA Orient Art alapítvány – önkéntes segítőkkel.

Bangó Mária Mira elnök, MIRA Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvány
Várunk például olyanokat, akik a fotózás során segítenek beöltözni, vannak olyan családok, akik itt készítik el a családi fotót, gyermeket, apukát, anyukát, mindenkit be tudunk öltöztetni török kori ruházatba, és így készítik el fotósaink a fantasztikus felvételeiket.

Az alapítvány karneváli programjának kedvezményezettje a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ és Általános Iskola. Az intézmény munkatársai már a szervezésből is kiveszik a részüket, és biztosan ott lesznek Miraculum–Broadway–Szultániában.