Hírek

Átvette a munkaterületet a kivitelező, kezdődhet a bölcsőde építése Szentkirályon

2023. november 15., 18:51

Átvette a munkaterületet a kivitelező, kezdődhet a bölcsőde építése Szentkirályon. A bontás már elindult, három házat kell a telekről eltávolítani. A beruházásra 600 millió forint pályázati támogatást nyert az önkormányzat, az építkezés költsége 410 millió forint, a többit a berendezésre szánják. A nyitást 2025. januárjára tervezik, 40 gyermek számára lesz hely a Szedreskert Bölcsődében.

Átvette a munkaterületet a kivitelező, kezdődhet a bölcsőde építése Szentkirályon

A szentkirályi templom melletti 2500 m2-es telken létesül az új bölcsőde. Az itt álló három régi épületet kiürítették - a karate egyesületet, a fiókkönyvtárat és a bérlakásként használt épületszárnyban élő családot elköltöztették. Két héten belül eldózerolják a házakat, és indulhat az építkezés.

Vermes Csaba - ügyvezető igazgató, WESTUNION-PLAN Kft.

"A bölcsőde gyakorlatilag a telek közepére kerül, a kivitelezés során készül játszótér, parkoló, mozgáskorlátozott parkoló, játszóeszközök, kerítés, tehát komplett kivitelezés készül."

Az egyszintes, magastetős épületben három csoportszoba, fürdők, öltözők, tálalókonyha, irodák és szociális helyiségek kapnak helyet. A mai munkaterület-átadáson részt vett a körzet önkormányzati képviselője, a kivitelező cég és a Városfejlesztési Kft. munkatársai és a műszaki ellenőr is. A kivitelezőnek egy év áll rendelkezésére, még a télen elkezdik az alépítményi- és földmunkákat.

Vermes Csaba - ügyvezető igazgató, WESTUNION-PLAN Kft.

"Mi szeretnénk a 12 hónapot kicsit előbb teljesíteni, ez leginkább időjárás függvénye, hogyan tudunk a kezdeti munkákban a téli időszakban haladni a munkálatokkal."

Szentkirályra sok fiatal család költözött az utóbbi években, nagy szükség van az új intézményre, a legközelebbi bölcsőde innen messze, a Fogaras utcában áll. Az önkormányzat a helyreállítási terv keretében nyújtott be pályázatot bölcsődeépítésre, és 600 millió forintot sikerült elnyerni. Mivel a közbeszerzés nyertese visszalépett, az előkészítés hosszabb időt vett igénybe. A határidők be nem tartása miatt a Miniszterelnökség szabálytalansági eljárást indított, de a múlt heti rendkívüli közgyűlés úgy döntött, november 15-ig aláírják a kivitelezői szerződést.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"Mi sem teljesen értettük, mi volt a probléma az Irányító Hatóság részéről, de az élet igazolt minket, kiderült, hogy nincs szabálytalanság az előkészítésben. A Városfejlesztési Kft. munkatársai végig a szabályoknak és a határidőknek megfelelően jártak el, és később a Miniszterelnökség is elismerte, tehát semmilyen probléma nincs."

Az építkezés 410 millió forintba kerül, a támogatás többi részét berendezésre költik. Ha minden a tervek szerint halad, a Szedreskert Bölcsőde 2025 januárjában nyithatja meg kapuit.