Hírek

Átadták a Termál teret

2023. október 02., 11:31

Átadták a Termál teret. Bükfürdő városrész-központja 2,7 milliárd forintból, nagyrészt állami támogatásból készült el. Az új látogatóközpontban virtuális időutazás, mellette állandó szabadtéri kiállítás idézi meg a 66 évvel ezelőtt feltört büki gyógyvíz, és a 61 esztendeje megnyitott fürdő történetét. Helyi népművészeti csoportok ünnepi műsoraival avatták fel a teret szeptember utolsó napján.

Átadták a Termál teret

Népdalokkal és citeraszóval is ünnepelt Bük. A most elkészült Termál teret vették ünnepélyesen birtokba.

Németh Sándor - polgármester, Bük

Az a történelmi lehetőség nekünk most adatott meg, hogy ezeket a teresedéseket, ami a városi fejlődés, a polgári identitástudatnak a legfőbb hordozója egy településen, nekünk volt lehetőségünk ezt fölépíteni, illetve elindítani a működését.

Az ország legnagyobb tájépítészeti beruházásában, mintegy 2,7 milliárd forintból készült tér a büki gyógyfürdő fogadótere. Annak „megtöltése” lesz a következő feladat a kisvárosban. Futóversenynek és koncerteknek már volt helyszíne az elmúlt hetekben.

Ágh Péter - országgyűlési képviselő

Van, aki ezt városrészközpontnak vagy éppen főtérnek hívja. A grandiózus méretek láttán nekem egy másik szó jutott eszembe, ez pedig így hangzik: fesztiváltér.

A tér úgy a helyieké, ahogy az ide látogatóké – erről is hallhattak az átadó résztvevői. A Termál tér elnevezés a lehető legnemzetközibb, hiszen minden nyelven ugyanazt jelenti. Egyúttal: minden idődimenzióban értelmezhető a most felépített központ.

Németh Sándor - polgármester, Bük

Egyrészt összefoglalja, bemutatja a bükfürdői turizmus, polgári fejlődés múltját, kiszolgálja a turizmus jelenét, és megalapozza a jövőjét.

A téravatóval mindegy másfél évig tartott építkezés zárult Bükön, Bükfürdőn.

Szalai Gábor - plébános

Jóságos mennyei atyánknak szerető jósága áradjon mindazokra, akik ezt a teret megálmodták, létre hívták, megalkották és akik ezen a téren valaha is összegyűlnek.

Az ünnepélyes átadás része volt, hogy áldást kapott a tér.

Simon Réka - lelkész

Így áldja meg az úr ezt a körbehatárolt teret a maga tágasságával és nyitottságával, támogassa az ide érkezőket abban, hogy megélhessék mindazt, amire az úristen teremtett minket.

Ünnepélyes szalagátvágással zárult a hivatalos program: a polgármester és a térség országgyűlési képviselője mellett Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója adta át a Termál teret a bükieknek és a Bükfürdőre látogatóknak.