Hírek

Árucsere

2015. december 23., 19:38

Nagy a forgalom karácsony előtt a boltokban. Ilyenkor olyan termékek is a kosárba kerülnek, amelyek nem aratnak osztatlan sikert az ajándékozottak körében. Az üzleteknek nem kötelességük visszacserélni a nem megfelelő termékeket. Ennek ellenére bevett szokás, hogy a vásárlást követő egy hónapon belül visszavitt ajándékok ára a blokk ellenében levásárolható.

Árucsere

“Jól áll. Jól áll? De ez jobb.”

Sokan az utolsó pillanatra hagyták a karácsonyi ajándékvásárlást. Többen a meglepetés helyett inkább biztosra mentek.

Nárai Réka
“Szeretem a meglepetéseket, de inkább a párommal jöttem, hogy eltaláljuk a méretet, a ruhaméretet, mert mégis jobb, ha szenteste az van a fa alatt, ami jó is rám. És ezért ketten jöttünk el, meg szeretünk együtt vásárolni.”

A legtöbb üzletben már készülnek az ünnepek utáni újabb rohamra, mikor a nem megfelelő méretű és színű ajándékokat szeretnék majd kicserélni.

Szanyi-Baki Boglárka-üzletvezető, Tally Weijl
“Tudjuk, hogy nincsenek könnyű helyzetben a férfiak, sőt még a családtagok sem, mikor választani kell valakinek ajándékot,  meg még, hogy a méretet is eltalálják, az még nehezebb, úgyhogy mi nem akarjuk nehezíteni a dolgukat, úgyhogy, ha ezt a címkét belül, a ruhán belül nem vágják le, akkor problémamentesen visszacseréljük.”

A legtöbb helyen egy hónap áll rendelkezésére az árucserére, de érdemes információt kérni a vásárlás előtt, mert az üzletnek nem kötelessége kicserélni a terméket, ha csak nem hibás.

Szilágyi Ildikó – osztályvezető, VMK Fogyasztóvédelmi Főosztály
“Abban az esetben, ha minőségi hibás, akkor mindenféleképpen reklamálni kell és javításról vagy cseréről is szó lehet. Ha csak azért visszük vissza, mert nem hibás a termék, csak éppen nem tetszik vagy más méret problémája van, akkor nem köteles az üzlet kicserélni, nem köteles a pénzt visszaadni.”

Minden reklamáció csak a bizonylat, blokk ellenében érvényes. A tízezer forint feletti műszaki termékek esetében pedig vásárlás után érdemes azonnal kipróbálni a terméket, mert három nap áll rendelkezésre a cseréhez. Ezt követően már csak a szerviz jöhet szóba, ami egy hónapot is igénybe vehet.