MNB
MNB - 2

Hírek

Arborétum könyv és biennálé

2022. augusztus 25., 17:03

Természet és művészet - ez a címe annak a katalógusnak, amely a hasonló elnevezésű nemzetközi képzőművészeti biennáléhoz kapcsolódóan készült. A különleges, kreatív műalkotások május óta, egészen október közepéig várják a látogatókat. Az eseményen elhangzott, hogy a Kámoni Arborétum látogatottságát is jelentősen növelte a kiállítás.

Arborétum könyv és biennálé

A Grazi Botanikus Kerttel együttműködve hozta létre a Kámoni Arborétum azt a képzőművészeti biennálét, amely Természet és művészet címmel május közepe óta várja a közönséget. Most egy könyv is megjelent a különleges tárlatról.


Németh Gábor Péter - arborétumvezető - Kámoni Arborétum
“Egyik évben Grazban található ez a kiállítás, másik évben pedig Szombathelyen, a Kámoni Arborétumban. Grazé egy kicsi, három hektáros arborétum, ott igazából elveszik, mert most nálunk például 11 országbak 46 művészének 76 alkotása van kirakva, tehát nálunk ez a 27 hektáron nagyon szépen el tud helyezkedni, nagyon szépen emeli az arborétum szépségét.”

Valamint a látogatói létszámot is - hangsúlyozta a megnyitón az arborétum vezetője. A kiállítás kurátora, Elisabeth Ledersberger-Lehoczky mutatta be a katalógust, amely ugyancsak a Természet és művészet nevet viseli. Ez a kiadvány azokat a fotókat tartalmazza, amelyek a legszebben mutatják meg a kertet és a szabadtéren álló alkotásokat is: akkor fotózták őket, amikor minden virágzott körülöttük. Egyértelmű a párhuzam a növények és a művek között - tette hozzá Németh Gábor.

Németh Gábor Péter - arborétum vezető - Kámoni Arborétum
“Van egy koszovói művész, neki márványszobrai vannak, gyönyörű szép, van egy ami a tó fölé hajló női alak márvány szoborral, három szobor van, de a tó fölé hajló az gyönyörű, nagyon tetszik, van egy szlovák srác, neki  egy virágról van egy képe, az nagyon, aztán nem is tudom mi a harmadik, ha sorrendet kéne csinálni, de András Csabának - ő egy erdélyi magyar művész - neki van egy szüleim nevű alkotása, ami nagyon különleges, két kopjafa, ami egymás fölé hajol”

A legváltozatosabb korosztály érdeklődik a művek iránt - mindenkinek mást mondanak a gyakran absztrakt, tudományos alapon elkészített, kreatív és interaktív alkotások.

Czeczeli Botond
“A baráti társaságommal már többször megnéztük, véleményem szerint ez ennek a korosztálynak pont passzol, mert minden ilyen fantáziadús, ilyen kis érdekesebb, nem az a mindennapi, megszokott formákat lehet látni, hanem mindenféle ilyen speciálisabb elemek, nem az a mindennapos kiállítás.”

A Természet és művészet című katalógusban a képek mellett rövid tájékoztató is olvasható. A fotók más-más életszakaszban mutatják meg a növényeket és velük a műalkotásokat.

Keppel Miklós - fotográfus
“Itt most az volt a cél, hogy a művészeknél minél jobban megmutassam azt, amit szerettek volna ők is megmutatni, háttérben za arborétummal, tehát itt nem az arborétum volt a lényeg, hanem a művészek produkciói, a kettő együtt.

Az ünnepélyes könyvbemutatón köszöntőt mondott a Grazi Botanikus Kert vezetője, Ursula Brosh, illetve a FALCO Zrt PR-vezetője, Kovács Tamás is. Végül a Savaria Szimfonikus zenekar koncertjét hallgathatta meg közönség. A Kámoni Arborétumban október közepéig tekinthető meg a szabadtéri tárlat.