Hírek

Aratóünnep Bükön

2011. július 18., 14:58
Megkezdődött hétvégén a 18. Büki Ünnepi Napok rendezvéynsorozata. Idén is követték a szervezők azt a hagyományt, hogy a nyári programok első eseménye az aratóünnep, amikor felelevenítik a kézikaszás aratást. A hétvégi jó idő nemcsak rendezvényeknek kedvezett, megyeszerte arattak a munkások.

Aratóünnep Bükön
Szombathely környékén is arattak a hétvégén. A megyében idén az átlagnál 30 %-kal kevesebb csapadék esett, így az őszi árpánál és a repcénél is terméscsökkenés várható. Bük határában is arattak a hétvégén. Csaknem 20 éve már, hogy nyár elején megrendezik az aratóünnepet. Ilyenkor a programok középpontjában a kézikaszás aratóbemutató áll.

Benkőné Klára Júlia rendező, Büki Ünnepi Napok
"A mai fiatalok már csak a gépekkel, a kombájnokkal való aratást láthatják, és ez egy különleges alkalom, amikor megtekinthetik azt, hogy nagyapáik, dédszüleik hogyan is jutottak ehhez a kenyérgabonához, kemény, fáradságos munka volt ez."

Hagyomány az is, hogy megversenyeztetik ilyenkor a környező települések aratócsapatait. Most 6 társaság küzdött azért, hogy elsőként arassa le a búzát. Közben pedig zenészek adták a táncosoknak a talpalávalót. Míg a fiatalok megismerhették, az idősebbek feleleveníthették a régi hagyományokat.

Németh Zsigmond
"Gyerekkorom óta nekünk volt földünk, hát kb. ott volt a föld ahol megy ki a vízelvezető árok. Én apámmal szoktam, úgyhogy ismerem mindenféle mozdulatát."

A versenyt végül a büki csapat nyerte, akik baboskendővel és gabonakoszorúval köszönték meg a polgármesternek az ünnepséget. Együtt koccintottak az eredményes munkára is.

Németh Sándor polgármester, Bük
"Annak ellenére, hogy mindenki a szolgáltatásokban dolgozik, ez a hagyomány nem veszett ki és vannak azért, ha nem is fiatalok - azok is vannak a csapatban - de a középkorúak még mindig tudják ezt a hagyományt."

Az aratás után egy közös uzsonnán vehettek részt a munkások, majd a zenés-táncos mulatsággal folytatódott a 18. aratóünnep.