Hírek

Április 2-a az Autizmus Világnapja

2024. április 03., 16:23

2007 óta április 2-a az Autizmus Világnapja, ennek apropóján szervezett tegnap programot a PontMás egyesület és az EsőEmberke Alapítvány. Kiállítás nyílt autizmussal élők műveiből, aztán elindult a 10. kék séta: a sportháztól a Fő téri színpadig vonultak a résztvevők. A zenés műsor és a köszöntők után, szürkületkor kék fénybe borult a Városháza.

Április 2-a az Autizmus Világnapja

"Mindannyian mások vagyunk"

Zeneszóval köszöntötték az Add a szíved, Szombathely! Kék séta résztvevőit az autizmus világnapján az Agora aulájában. Itt vehették át a gyülekezők a kéken világító lampionokat.

Horváthné Bohár Zsuzsanna

“Itt olyan jó, hogy találkozunk olyan szülőkkel, emberekkel, akik hasonló problémával vannak, és meg tudjuk beszélni, meg mégis egy felhívás, hogy érzékenyítsük az embereket.”

A programot “A kedvencem…” című kiállítás megnyitójával kezdték. A tárlatban autizmussal élő gyermekek és fiatalok alkotásait láthatjuk, amelyek számukra fontos dolgokról szólnak. A művek mellett elolvashatjuk az alkotók saját gondolatait. 3:06 A kiállítást Godáné Kazári Eszter, a Holnap Háza lakóotthon vezetője nyitotta meg. 5:44 A kiállításmegnyitó után a résztvevők kivonultak a sportház elé, ahol Rumi László a boldogság kék madarát a vállára emelve, gólyalábon várta a programra érkezőket. Az ő vezetésével indult el a tömeg a kék sétára. Császárné Ősze Zsófia, Holdosi Szabina és Wagner András zenei kíséretével és az Aranyhíd EGYMI alkalmi kórusának közreműködéssel a résztvevők énekelve vonultak végig a Király utcán.

“Mindig kell egy barát.”

A vonuló tömeg a Fő téren állt meg, ahol a színpadon a Csepregi Vegyeskar Egyesület énekes produkcióval köszöntötte őket.

Csillagom vezess, én utánad megyek

Szombathely város közösségének fontos alkotóelemei az autisták és az ő családtagjaik. Tőlük csak jobb és több lehet a város közössége, és igazán büszkék lehetünk rájuk - fogalmazott köszöntő-beszédében Nemény András.

Nemény András - polgármester

“Egyáltalán nem mindegy, hogy az a közeg, amelyikben élnek az autizmussal élők, az egy befogadó, megértő, toleráns közeg, vagy épp egy bezárkózó, elutasító. Nekünk ebben nagyon komoly felelősségünk van. Nekünk az a felelősségünk, hogy akarjuk érteni mindezt ami történik az autistákkal és a segítő családtagjainak, hogy akarjunk tanulni belőle, és, hogy akarjuk is mindezt közvetíteni.”

A jövő az autizmussal élők családjainak legalább olyan felfoghatatlan, ködbe burkolózó és fájdalmas kihívást követelő szembenézéssel jár, mint maga az autizmus ténye - fogalmazott Pohánka Edit, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért alapítvány elnöke.

Pohánka Edit - elnök, PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány

“Egy jó helyen, a helyzethez, a kontextusba illő mondat, szájából történő elhangzása él több év után is élénken az emlékezetünkben. A jövő közben észrevétlenül kiosztja a lapokat, mert választási helyzetről nem igazán beszélhetünk. Nem kell olyan dilmmákkal foglalkoznunk, hogy a sok lehetőség közül melyiket válasszuk. A spektrumzavar eldönti helyettünk a kérdést. Vagy megkezdi gyermekünk az integrált intézményi pályafutásának finoman szólva is tükörjégen egyensúlyozó életútját, vagy jegyet kap 10-15 évre egy viszonylag biztonságosnak mondható kisbolygóra, amelynek a neve szegregáció.”

A köszöntőbeszédekben arról is szó esett, hogy két év múlva TOP pluszos forrásból létrejöhet egy nappali foglalkoztató, ahol 24 autizmusban érintett emberrel foglalkoznak szakemberek. Az intézményt önkormányzati forrásból tartanák fent.

Mikor befelé néz, akit kintről látunk...

Korponay Zsófi és Bánó Zoltán előadása után a tömeg a kéken világító lampionokkal a városháza elé vonult. A “Ragyogj kéken” felkiáltás után az épület is kékbe borult.