Hírek

Általános iskolások és középiskolások számára szervezett vetélkedőt a Vas Vármegyei Önkormányzat

2024. január 26., 22:23

Felső tagozatos általános iskolások és középiskolások számára szervezett vetélkedőt a Vas Vármegyei Önkormányzat csütörtökön. A gyerekek számot adhattak arról, mennyire ismerik a vármegyei értéktár elemeit és a hungarikumokat. A döntőben nyolc feladatot kellett teljesíteni. A Reményik-iskola és a Bolyai Gimnázium csapata nyerte a vetélkedőt.

Általános iskolások és középiskolások számára szervezett vetélkedőt a Vas Vármegyei Önkormányzat

"Ötödik alkalommal van megyei értéktár vetélkedő van diákok részére."

“Feltárul az értéktár” címmel idén is vetélkedőt rendezett a Vas Vármegyei Önkormányzat. A megvalósítást pályázati forrás biztosította. A megmérettetés lebonyolítási rendje nem változott: előbb internetes tudáspróbán vettek részt a csapatok, csütörtök délután pedig már a szóbeli döntőket tartották a legjobbak számára a Vármegyeháza dísztermében. Délelőtt hat általános-, délután hat középiskolás csapat adott számot tudásáról. Középpontban a helyi értékek ismerete állt. 2013 óta gyűjtik a vármegyei természeti, építészeti, kulturális, ipari és sportértékeit, a munkát bizottság koordinálja.

Kevy Albert - elnök, Vas Vármegyei Értéktár Bizottság

Hála a jó Istennek most már 132 a Vas vármegyei értéktárba felvett megyei értékeknek a száma és ezzel párhuzamosan nagy büszkeségünk az is, hogy a helyi értéktárak száma is gyarapodott az elmúlt időszakban, hiszen ott pedig már 133 értéktár létezik.”

Az idei fináléban nyolc feladatot kellett teljesíteni.

Kukor Ferenc - igazgatóhelyettes, ELTE Bolyai Gimnázium

Be kell mutatniuk az előzetes feladatot, ami egy társasjáték a Vas vármegyei értékekkel kapcsolatban készültek ezek - a véleményem szerint nagyon szellemes és nagyon látványos játékok. Szükség van a memóriára, nyilván a lexikális tudásra, a bátorságra, hiszen lesznek olyan feladatok, ahol kockáztatni is kell és talán a legfontosabb, hogy egy közösségi élményt is nyújthat a négyfős csapatoknak az együttműködés illetve nagyon fontos számukra és számunkra is, hogy a helyi értéket, a környezetükben lévő fontos és értékes dolgokat megismerjék.

A vetélkedő végig jó hangulatban telt. A felső tagozatosok között a Reményik Sándor Általános Iskola, a középiskolások vetélkedőjén pedig a Bolyai János Gimnázium "Brutális erő" néven induló csapata lett az első, így ők képviselhetik Vas vármegyét az országos döntőben.