Hírek

Államalapító Szent István királyt és az új kenyeret ünnepeljük augusztus 20-án

2022. augusztus 19., 16:13

A városi ünnepséget a szokásos helyszínen, a Kálvária alatt álló szobornál tartják meg, az első királyunk nevét viselő városrészen pedig külön is megemlékeznek Istvánról és államalkotó tevékenységéről. A SzentkirályNapok gazdag programot kínál az érdeklődőknek már mától - kiállítások, koncertek, bemutatók szórakoztatják a látogatókat három napon át.

 

Államalapító Szent István királyt és az új kenyeret ünnepeljük augusztus 20-án

Az államalapítás ünnepe szombaton délelőtt fél 9-kor veszi kezdetét a Kálvária templomban. Székely János megyéspüspök celebrál szentmisét, és megáldja az új kenyeret. Majd a Szent István-szobornál megtartják a hagyományos városi megemlékezést 10 órai kezdettel. Katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót, ünnepi beszédet mond Horváth Soma alpolgármester, a műsorban közreműködnek énekesek, táncosok, fúvósok és az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegységének katonái. A megemlékezés ideje alatt, nagyjából 9 óra 50 perctől 11 óráig forgalomkorlátozás lesz a Szent István-szobor körüli utcákban, a rendőrség eltereli a gépjárműveket a helyi járatos buszok kivételével.

Az ünneplés ezt követően az Iseum és az egykori Éva-malom előtti téren folytatódik, amit Göncz Árpád volt köztársasági elnökről neveznek el. 11 óra 30-tól ünnepi műsor kezdődik, beszédet mond Nemény András polgármester és Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke, díszvendégként érkeznek a Göncz család tagjai és ifj. Bibó István.

A szentkirályi városrészen külön is megünneplik Istvánt és az államalapítást: 9 órakor szentmise, 10 órakor megemlékezés kezdődik a templomkertben, megszegik az új kenyeret, vasárnap 15 órától pedig megkoszorúzzák István és Gizella szobrát a Zarkaházy-kastély mellett. A SzentKirály Napok a szórakozásról is szól, idén háromnapos fesztivállá bővült és új arculatot kapott a helyi polgári kör rendezvénye. (mai nyers) Pénteken délelőtt már javában készülődtek a Szedreskertben, ami a fő helyszín: vidámpark, koncertek, eszem-iszom várja a kilátogatókat, lesz bábszínházi előadás, bemutatkozik a helyi nótakör. Fellép Meggie, a Köszi Zíben, szombaton este tűzijátékot tartanak, vasárnap pedig az Ocho Macho zárja a bulit.