Hírek

Alig két éve újult meg és bővült a Sporttudományi Intézet eszközparkja

2024. június 13., 09:39

Azóta nagy sikereket értek el hazánkban és a nemzetközi konferenciákon is az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar oktatói és hallgatói. A kutatásokba élsportolókat is bevontak. Az eredmények a következő generációk ismeretanyagának bővítését is elősegítik.

Alig két éve újult meg és bővült a Sporttudományi Intézet eszközparkja

Spinal mouse, stabilometria, spiroergométer - 21. századi igényeket kielégítő eszközparkkal szerelték fel a sportdiagnosztikai laboratóriumot, amely példás összefogás eredményeként jött létre.

Laki Ádám - egyetemi adjunktus, ELTE PPK Sporttudományi Intézet
- A sportdiagnosztikai laboratórium nagyjából két évre tehető vissza. Ihász Ferenc professzor úr segítségével és támogatásával indult az újraélesztés. A korábbi eszközpark mellé egy nagyobb projekt keretein belül sikerült új eszközöket beszereznünk, mint például egy spiroergometrikus futószalag és a hozzátartozó mérőműszer.

A diagnosztikai eszközöket nem csak a hallgatók, de élsportolók is használják, így még pontosabb és szélesebb spektrumú eredmények születhetnek. Vizsgálják például a testösszetételt és az állóképességet, valamint ezek összefüggéseit. A kutatási anyagoknak köszönhetően nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi kongresszuson is öregbítik a város és az oktatási intézmény hírnevét az egyetem szakemberei.

Bíróné Ilics Katalin - egyetemi adjunktus, ELTE-PPK Sporttudományi Intézet
- Kutatócsoportunk tagjai hazai és nemzetközi konferenciák aktív résztvevői. Az elmúlt évben a legnívósebb európai sporttudományi kongresszuson jártunk, amelynek Párizs adott otthont. Ebben az évben pedig május végén a Magyar Sporttudományi Társaság konferenciáján adtuk elő az eredményeinket, a kutatási eredményeinket. Nagy öröm számunkra, hogy egyre több hallgatónk kapcsolódik be a tudományos életbe, megismerkednek a labor eszközökkel illetve az eszközök működésének hátterében lévő sporttudományi elméleti anyaggal. Így aztán az oktatóik segítségével az Ő irányításukkal önálló kutatásokat is tudnak végezni.

A kutatások célja, hogy az új adatokkal segítsék a még hatékonyabb egészségmegőrzést.