Hírek

Aláírták a Szent Márton emlékévre szóló kormányzati támogatási szerződést

2016. január 04., 17:13

800 millió forintot kap Szent Márton szülővárosa az idei emlékév programjainak megvalósítására. Az erről szóló kormányzati támogatási szerződést december 30-án írták alá Budapesten a Belügyminisztériumban.

2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Szombathely nagyszabású programsorozattal készül a jubileumra. A kormány a Modern Városok Program keretében e célra is forrást biztosít - erről karácsony előtt számolt be Hende Csaba országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar polgármester. 2015 az előkészítés éve volt: konferenciát, kiállítást szerveztek Szent Mártonról, Szombathelyen találkoztak a püspök nevét viselő települések küldöttei, és a városból önkormányzati delegáció utazott a franciaországi Tours-ba. Idén a pannonhalmi bencés apátsággal együttműködve nemzetközi kiállítást rendeznek a kereszténység korai időszakáról az Iseumban. Lesz még többek között koncertsorozat, főzőverseny, filmklub, túra és zarándoklat. A Weöres Sándor Színház és a bábszínház Szent Márton-témájú darabot mutat be, novellapályázatot hirdetnek, és megjelenik számos kiadvány is.

Puskás Tivadar - polgármester
"Azt szeretnénk elérni, ha valaki meghallja Szent Márton nevét, ne csak Tours, hanem Szombathely is eszébe jussék, és ha valaki meghalja Szombathely nevét, akkor helyből eszébe jusson, hogy Szent Márton itt született 1700 évvel ezelőtt."