Hírek

Aktuális júniusi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin

2023. június 06., 20:02

Rózsanap, Petőfi az arborétumban, expedíciós kamasztábor, önvédelmi délután, huszár leszármazottak találkozója és éjszakai túra - aktuális júniusi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin.

Aktuális júniusi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin

Szombaton az acsádi rózsakertbe invitálják az érdeklődőket a Georgina Rózsanapra. Az acsádi kastély utolsó tulajdonosa Szegedy Georgina volt, aki nagyon szerette a virágokat, róla nevezték el a rendezvényt. Sétát lehet tenni Márk Gergely rózsanemesítő virágai között, előadásokat lehet hallgatni, múltidéző beszélgetéseken részt venni és csokrot kötni vadvirágokból. Június 16-án pedig néprajzi kiállítás nyílik a Rosárium pajtájában székely viseletekből, használati tárgyakból.
Ugyancsak szombaton rendezi meg a Vasi Múzeumbarát Egylet versmondó köre a Petőfi az Arborétumban című rendezvényét. Az irodalmi délutánon a Rózsabors Műhellyel közösen adnak elő Petőfi-verseket zenével és anélkül. Bemutatják a Pegazus nevű Petőfi-társasjátékot, és szépirodalommal kísért sétát lehet tenni a kámoni botanikuskertben.

Takóné Hoós Ildikó - tag, Vasi Múzeumbarát Egylet 
"A műsorunk címe Bokor a viharhoz, érződik a természet közelsége, harmónia és feszültség együttese. Petőfi egyik legszebb verse a természetről és a létezésről."

A múzeumbarát egylet július első hetében szervezi meg a népszerű régésztábort, ezúttal Nagy Károly és a sötét középkor a téma. Az idei Örökségtábornak pedig Csempeszkopács lesz a helyszíne - mindkettőre lehet még jelentkezni.
Önvédelmi délutánt szervez szülőknek a Sakura Egyesület június 17-én, ahol a gyerekek önvédelmi nevelése a téma: konfliktuskezelési módszerek, szituációs gyakorlatok, hasznos tanácsok a téma egyik szakértőjétől, Benedek Andrástól.
Június 17-én a Színházi Olimpia keretében helyi színjátszók, dalosok lépnek fel Vasváron, koncertet ad a Muzsikás együttes, amely aznap fellép Bérbaltaváron is, a Nagy Gáspár-emlékházban.  
Június 18-án Ezrednapot tartanak a Huszár úti laktanya udvarán. A családi programok és lovagoltatás mellett huszárjárőrözés, kiállítás és megemlékezés is lesz, fellép Sasvári Sándor. Találkozóra hívják az 1915 után szétszéledt huszárok leszármazottait.

Drenovácz István - elnök, Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület
"Szinte az ország minden részébe Tolnától Budapestig, Sopron, Győr megyében, Zalaegerszegen vannak szétszóródva huszár leszármazottak. Próbáltuk felkutatni őket nevek, címek alapján."

Június 24-én rendezi meg a Vasi Vándorok Sportegyesület a Kőszegi Csillagok éjszakai teljesítménytúrát. 5, 10 és 20 km-es távokon lehet megcsodálni a kivilágított környék panorámáját a Kendig-gerincről és az Óház-tetőről.
Júniusban aratótábort, júliusban pedig népi életmód tábort szerveznek felnőtteknek Oszkóban. Ismerkedni lehet a kézi aratás és a zsúptető-készítés fortélyaival, lehet néptáncot tanulni, kézműveskedni, szalmából építkezni. Június 24-én pedig a Nyárünnep helyszíne lesz a szőlőhegy.
Expedíciós kamasztábort szervez az Élet-labor az Őrségben és a Vendvidéken. A vándortábor Farkasfáról indul, érintik Szakonyfalut, Apátistvánfalvát és a Hársas-tavat. 12 fiatalt fogadnak, akik között hátrányos helyzetű, nevelőotthonból érkező gyerekek is vannak. Cél, hogy a különböző szociális háttérrel rendelkező fiatalok közösségé formálódjanak, és nyissanak egymás felé, ebben élménypedagógiai foglalkozások is segítenek.