Hírek

Akadálymentesítik a múzeumokat

2010. augusztus 18., 07:08
Egyre nagyobb az igény a látássérültek részéről, hogy a múzeumokban megismerhessék a tárgyakat, hozzáférjenek az ismeretekhez. Ez az intézményeket kihívás elé állítja, hiszen a legtöbb helyen eddig tilos volt hozzáérni a kiállított tárgyakhoz, másolatokat pedig nem készítettek róluk. Vas megyében egyelőre Körmenden van lehetőségük a látássérülteknek ún. alternatív tárlaton részt venniük. A tervek szerint a következő években a megye valamennyi múzeumában a vakok- és gyengénlátók számára is akadálymentesítik a kiállításokat.
Akadálymentesítik a múzeumokat

Sokszor talán még a látó emberek sem tudják megmondani, milyen tárgyak is találhatók a múzeumok kiállításain és azok mire valók, a látássérültek számára ez még nehezebb. A Savaria Múzeum nyílt napján kézbe vehettek néhány tárgyat, eszközt a vakok- és gyengénlátók, Braille-feliratok segítségével tájékozódhattak és muzeológusok magyarázták el a tárgyak használatát. 

Poór Szilvia
"Folyamatosan bővül annak a lehetősége, hogy a látássérültek is egyenrangú látogatóként, egyenlő esélyekkel tudnak egy kiállításon részt venni, megnézni egy múzeum kínálatát."

A Savaria Múzeum kiállításain egy látássérült ember egyelőre nehezen tud ismereteket szerezni. A tárgyak többsége vitrinek mögött van, sehol sincs Braille-felirat.

A muzeológus szerint 20-30 éve, amikor a kiállításokat tervezték, még nem gondoltak a látássérültekre. Másolatokat nem készítettek a tárgyakról, az eredetit pedig nem vehették kézbe. Manapság azonban egyre nagyobb az igény a vakok- és gyengénlátók részéről, hogy a múzeumi tárgyakat, kiállításokat ők is megismerhessék. A megyében erre Körmenden nyílik csak lehetőség, de a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága további fejlesztéseket tervez.

H. Vörös Márta, közművelődési csoportfelelős - Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Hosszútávú terveink között szerepel, hogy valamennyi kiállítást akadálymentessé tegyük illetve tapintható részeket hozunk létre."

A tervek szerint a Savaria Múzeum állandó kiállításának megújításakor is figyelembe veszik a látássérültek igényeit, és a Falumúzeum is könnyebben megismerhetővé válna a vakok- és gyengénlátók számára. 

Eszenyiné Hallgató Katalin, elnök - Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
"Lennének néhányan, akik tárlatvezetést végeznek vakvezető kutyával. Berendeznének néhány házat olyan letapogatható tárgyakkal, berendezésekkel, amikkel megismerhetővé válik a látássérült emberek számára is."

A tervek szerint a nemrég átadott Múzeumbogár Klubban rendeznek be a vakok- és gyengénlátók számára kiállítást a Savaria Múzeumban. A fejlesztésekre a pénzt pályázati úton igyekeznek előteremteni.