Hírek

Adómentes bérfőzés

2021. szeptember 16., 16:09

Bár az idei szezon nem kedvezett a gyümölcstermésnek, mert például a tavaszi fagyok nagy kárt okoztak az ültetvényekben, mégis hosszú a várólista az egyik szombathelyi pálinkafőzdében. Januártól ismét adómentessé vált a bérfőzés: ez az egy háztartásban élők számára 86 liter 50 fokos pálinkát jelent.

 

Adómentes bérfőzés

Sorakoznak a cefrével teli hordók ennek a szombathelyi pálinkafőzdének az udvarán. Egy hónapos nyári karbantartás után július közepén indult be a munka, azóta nagyüzem van.

Nagy-Szabó Milán – ügyvezető, Optimal Energy Kft.
„Jelenleg három rendszeren főzünk. A két kisüsti rendszerünk éjjel-nappal megy, míg az új aromatornyos rendszer napközben.”

Nemrég állt üzembe ez az aromatornyos rendszer, ebben a hagyományos kisüstitől eltérően 5-6 óra helyett 1,5-2 óra alatt elkészül a pálinka, ugyanis ebben egyszeri lepárlás történik. A főzőüstbe az udvarról szivattyúzzák be a cefrét.

„4 fűtőszál biztosítja a fűtést. Amikor elindul az anyag, akkor a columnába kerül. 4.56 aztán itt történik a pálinkának a lepárlása. Utána belekerül a hűtőkészülékbe, majd a tesztmérő készüléken keresztül folyik ki.”

A pálinkafőzés egy szigorúan ellenőrzött folyamat. A januártól érvényes szabályoknak köszönhetően 86 liter 50 fokos párlat szeszadó mentesen főzethető. Az enyhítés miatt nem látványos a keresletnövekedés, hiszen az idei termést erősen megtizedelték a tavaszi fagyok.

Tóth István Nemeskoltáról hozza minden évben ide a cefréjét. Idén nála is kevesebb gyümölcs termett, de szilvából és később körtéből jut majd pálinkának is.

Tóth István
„Jó közepes, sok mindentől függ. Első az időjárás, de ha valaki rendesen gondozza a fákat, akár nyesi, permetezi, trágyáz, ahogy kell, akkor biztos visszaszolgálja, olyan lesz majd a termés.”

A legtöbben 48 fokosra kérik a pálinkát, úgy tartják, akkor jön ki leginkább a zamata a gyümölcsnek.

„Jelenleg a mért szeszfokot és a pálinkának a hőmérsékletét látjuk, a kettő kombinációjából jön ki a valódi szeszfok, ami most jelenleg 54,2 fok.”

Ebben a főzdében viszonylag hosszú a várólista, aki most jelentkezik, november második felére kaphat időpontot.